Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Heukelum

Heukelum is een vroegmiddeleeuws stadje gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge en heeft iets meer dan tweeduizend inwoners. De natuurlijke waterloop van de Linge, ook wel Beneden Linge genoemd is onderdeel van een van oudsher populair gebied voor natuurbeleving, recreatie en toerisme.

Voor je Heukelum binnen rijdt kom je langs kasteel Heukelum ook wel Kasteel Meckenburg genoemd. Het kasteel is in 1286 gebouwd met torens, een binnenplaats, dubbele gracht en een voorburcht. Tijdens de Franse bezetting is het kasteel geplunderd en in brand gestoken, de middeleeuwse poorttoren werd gespaard. In 1732 werd tegen de oude toren een dubbel Amsterdams grachtenhuis gebouwd. Kasteel Heukelum is momenteel in particulier bezit en is niet toegankelijk voor publiek. Het kasteel heeft al vele malen dienstgedaan als filmlocatie.

Heukelum heeft een hoge ligging. De oude stadsmuren liggen onder met gras bedekte taluds, met daaromheen gracht. Heukelum heeft een jachthaven, hier kun je met een voet-fiets veer naar het buurtschap Oosterwijk. Naast de veerpont staat het beeldje van “de veerman” en heb je een prachtig uitzicht over de rivier.

Het dorp heeft smalle straatjes met vele oude goed onderhouden huisjes. In het centrum op de kruising van de Gasthuisstraat en de Torenstraat tref je 3 historische panden aan. Als eerste kom je het oude Smitshuis tegen. Vermoedelijk uit de 16e eeuw en heeft een hoog zadeldak. Het huis deed dienst als herberg en was de woning van de smid. In de voorgevel zit een oude gevelsteen die waarschijnlijk afkomstig is van het huis “de leeuw” wat in de buurt staat. Het oude stadshuis uit 1593 herkenbaar aan zijn trapgevels. Zijn huidige uiterlijk kreeg het pand in de jaren zeventig nadat het zijn originele functie was verloren. Als laatste zien we het Drostehuis uit de 17e eeuw staan. De zwaan in de voorgevel herinnert aan de herberg die hier was gevestigd tot begin van de 19e eeuw.

In het dorp komen we verder nog Nederlands hervormde kerk aan de torenstraat tegen. De kerk met vijfzijdige sluiting waarvan de dwarskapel aan voorzijde uit de 14e eeuw, heeft een houten klokkentoren met koepel bekroond. Het kerkhof naast de kerk is tevens oorlogskerkhof. De kerk is een Nationaal monument.

Net buiten het dorp ligt de Rietput, een kleine recreatieplas waar je in de zomerperiode heerlijk kunt zwemmen. De Linge wal loopt langs de Linge, hier heb je een prachtig uitzicht over de rivier, wat verderop langs de Appeldijk zit een kleine brouwerij ”het Kuipertje” met proeflokaal.

Heukelum is bekend om de “Heukelumse Krakelingen”, die volgens traditioneel recept worden gemaakt door bakker van Voorden.

Hier ligt Heukelum

Weersverwachting Heukelum

vandaag
18° / 9°
morgen
18° / 12°
15 jun
19° / 12°
16 jun
18° / 13°
17 jun
19° / 14°
Meer weer van Heukelum op klimaatinfo.nl

Meer informatie