Weersverwachting Heukelum

vandaag
11° / 1°
morgen
13° / 0°
24 apr
12° / 2°
25 apr
12° / 0°
26 apr
12° / 0°

Heukelum

Waar ligt Heukelum?

Externe links

Heukelum heeft een hoge ligging. De oude stadsmuren liggen onder met gras bedekte taluds, met daaromheen gracht. Heukelum heeft een jachthaven, hier kun je met een voet-fiets veer naar het buurtschap Oosterwijk. Naast de veerpont staat het beeldje van “de veerman” en heb je een prachtig uitzicht over de rivier.

Het dorp heeft smalle straatjes met vele oude goed onderhouden huisjes. In het centrum op de kruising van de Gasthuisstraat en de Torenstraat tref je 3 historische panden aan. Als eerste kom je het oude Smitshuis tegen. Vermoedelijk uit de 16e eeuw en heeft een hoog zadeldak. Het huis deed dienst als herberg en was de woning van de smid. In de voorgevel zit een oude gevelsteen die waarschijnlijk afkomstig is van het huis “de leeuw” wat in de buurt staat. Het oude stadshuis uit 1593 herkenbaar aan zijn trapgevels. Zijn huidige uiterlijk kreeg het pand in de jaren zeventig nadat het zijn originele functie was verloren. Als laatste zien we het Drostehuis uit de 17e eeuw staan. De zwaan in de voorgevel herinnert aan de herberg die hier was gevestigd tot begin van de 19e eeuw.

In het dorp komen we verder nog Nederlands hervormde kerk aan de torenstraat tegen. De kerk met vijfzijdige sluiting waarvan de dwarskapel aan voorzijde uit de 14e eeuw, heeft een houten klokkentoren met koepel bekroond. Het kerkhof naast de kerk is tevens oorlogskerkhof. De kerk is een Nationaal monument.

Net buiten het dorp ligt de Rietput, een kleine recreatieplas waar je in de zomerperiode heerlijk kunt zwemmen. De Linge wal loopt langs de Linge, hier heb je een prachtig uitzicht over de rivier, wat verderop langs de Appeldijk zit een kleine brouwerij ”het Kuipertje” met proeflokaal.

Heukelum is bekend om de “Heukelumse Krakelingen”, die volgens traditioneel recept worden gemaakt door bakker van Voorden.

Foto's van Heukelum