Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bad Nieuweschans

Direct aan de Duitse grens ligt de plaats Nij Schaans, zoals de Groningse mensen Bad Nieuweschans noemen. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Oldambt en heeft sinds 1974 het predicaat ‘beschermd dorpsgezicht’.

Het grensdorpje Bad Nieuweschans kan met zekerheid het predicaat dorp krijgen wat ons betreft. Naast dat het bekend staat als een ‘beschermd dorpsgezicht’ tet het plaatsje zo’n vijftienhonderd inwoners. Alles in het plaatsje oogt zeer dorps. Sinds 2009 werd de naam Nieuweschans voorzien van de toevoeging ‘Bad’. Dit heeft er mee te maken dat het dorp ook een kuuroord is. In totaal telt het beschermde dorpsgezicht zesenveertig rijksmonumenten. Naast de vele prachtige monumentale gebouwen en de kuuroorden is ook de landelijke omgeving een reden om Bad Nieuweschans te bezoeken. Ook fietsers kunnen hierdoor genieten van de dorpse en landelijke omgeving.

Het huidige gebied waar het dorp te vinden is, is ontstaan in 1628 door inpoldering. Het gebied had veel te maken met overstromingen van de Dollard waardoor de inpoldering noodzakelijk was. Van oorsprong lag Nieuweschans ook direct aan het water, maar door steeds meer inpolderingen kwam het gebied meer landinwaarts te liggen. In 1985 werd het kuuroord Fontana geopend nadat er op meer dan zeshonderd meter diepte mineraalrijk water werd ontdekt.
Naast het kuuroord en de boeiende geschiedenis rondom het polderen zijn er nog vele bezienswaardigheden te vinden in het dorp. Een van die mooie bezienswaardigheden is de pittoreske klapbrug over de Westerwoldse Aa. Ook de hoofdwacht die te vinden is in het historische centrum ziet er erg mooi uit. Het gebouw dateert uit 1631 en tegenwoordig kun je er een lekker kop koffie of thee drinken. In de oude remise waar de locomotieven vroeger werden ondergebracht is tegenwoordig horeca gevestigd en een stenenmuseum.  Bezoek ook zeker de oude synagoge en het Vestingsmuseum.

Hier ligt Bad Nieuweschans

Weersverwachting Bad Nieuweschans

vandaag
11° / 9°
morgen
13° / 10°
24 mrt
13° / 9°
25 mrt
10° / 6°
26 mrt
8° / 3°
Meer weer van Bad Nieuweschans op klimaatinfo.nl

Meer informatie