Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Finsterwolde

Het Groningse dorp Finsterwolde wordt door de lokale bewoners Finnerwol genoemd. Het dorp ligt in het oosten van de provincie Groningen en is gesitueerd in een landelijke omgeving met veel groen en ruimte.

Met nog geen vijfentwintighonderd inwoners voldoet Finsterwolde zeker aan het predicaat dorp. Bovendien is een groot deel van de inwoners te vinden in naburige dorpjes en het buitengebied. Finsterwolde is dus een klein dorp in het oosten van Groningen. Waar Finsterwolde ook wel om bekend is, is het feit dat het een gemeente was, tot heen herindeling in 1990, waar een communistische meerderheid het voor het zeggen had. Het dorpje doet erg landelijk aan en bovendien vind je hier ook de Stefanuskerk van Finsterwolde die opvalt is door haar losstaande toren. Deze bijzondere feiten en ook nog wat andere zaken hebben ons doen besluiten om Finsterwolde toe te voegen op onze website over de mooiste dorpjes.

Als we kijken naar de wat ons betreft belangrijkste bezienswaardigheid van Finsterwolde, de Stefanuskerk, kunnen we aan de bouwstijl opmaken dat de oudste delen van het bouwwerk al dateren uit de dertiende eeuw. De eerste keer dat Finsterwolde wordt genoemd in documentatie is in het jaar 1319. Waarschijnlijk bestond het dorp toen al meer dan honderd jaar. Het zou al in de tiende of elfde eeuw zijn dat mensen zich hier gingen vestigen om veen te ontginnen. Lange tijd heeft een communistische meerderheid het hier voor het zeggen gehad, wat nog als gevolg heeft gehad dat het dorp op een gegeven moment onder curatele kwam te staan.

Wat het dorp zo interessant maakt is de prachtige Groningse ruwe natuur in de directe omgeving en de karakteristieke Stefanuskerk van Finsterwolde. Deze kerk dateert uit het einde van de dertiende eeuw en wordt gekenmerkt door een losstaande kerktoren. Tegenwoordig is dit een Nederlands hervormde kerk, maar ooit werd het gebedshuis gebouwd toen het dorp viel onder het bisdom Munster. Door de constante strijd tegen het water heeft men de kerk bovendien tweemaal moeten verplaatsen.

Hier ligt Finsterwolde

Weersverwachting Finsterwolde

vandaag
28° / 14°
morgen
30° / 17°
21 jul
24° / 19°
22 jul
21° / 17°
23 jul
20° / 15°
Meer weer van Finsterwolde op klimaatinfo.nl

Meer informatie