Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Slochteren

Het dorp Slochteren maakt deel uit van de gemeente Midden-Groningen en ligt, centraal net ten oosten van de hoofdstad Groningen. Het dorp is vooral bekend om de gaswinning en de daarbij enorme gasbel die gezorgd heeft voor veel welvaart binnen Nederland.

Met zo’n kleine 2500 inwoners kan Slochteren wel beschouwd worden als dorp. De geschiedenis en de daarbij behorende historische bouwwerken hebben ervoor gezorgd dat wat ons betreft Slochteren niet mag ontbreken in onze lijst van de mooiste dorpjes van Groningen. De lange geschiedenis van Slochteren heeft ervoor gezorgd dat er vele mooie oude monumentale panden te vinden zijn in het dorp en haar directe omgeving. Hierdoor doet Slochteren aan als een authentiek typisch dorp voor centraal Groningen. Ook is het fijn dat Slochteren niet al te ver ten oosten van de hoofdstad Groningen ligt. Hierdoor is het dorp goed te bezoeken wanneer je de stad Groningen aandoet voor een leuke dag of meerdere dagen.

De geschiedenis van Slochteren begint vermoedelijk al in de negende of tiende eeuw. Toen was het gebied bekend als veenkolonie en de daarbij behorende veenafgravingen.  De eerste keer dat de naam, of toch een directe afleiding ervan, voorkomt in documentatie is in de eerste helft van de elfde eeuw. Toen werd er gesproken over Slohtoron. De naam is af te leiden uit het Fries en betekent zoveel als ‘moerassig land’.  Een van de meeste bekende bezienswaardigheden is het Fraeylemaborg. Deze Groningse borg heeft een fraaie ligging en ook het monumentale gebouw zelf is zeer de moeite waard. De geschiedenis van bewoning op deze locatie begint al in dertiende eeuw, toen hier het eerste stenen huis werd gebouwd. Verschillende machtige families hebben hier residentie gehouden en ook het landgoed van 31 hectare is zeer de moeite waard.
Ook telt Slochteren een aantal poldermolens die erg mooi zijn om te zien. In de directe omgeving van Slochteren vind je ook nog het prachtige natuurgebied ‘De Baggerputten’. Waar veel mensen misschien bij het horen van de naam Slochteren denken aan gaswinning en aardbevingen is het dorp gelukkig zoveel meer dat ook nog eens een positieve bijdrage geeft aan het fraaie plaatsje.

Hier ligt Slochteren

Weersverwachting Slochteren

vandaag
17° / 14°
morgen
19° / 12°
15 jul
23° / 13°
16 jul
20° / 16°
17 jul
22° / 14°
Meer weer van Slochteren op klimaatinfo.nl

Meer informatie