Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Warffum

In het noorden van de provincie Groningen, niet ver van de Waddenzee ligt het plaatsje Warffum, of plaatselijk ‘Waarvum’ genoemd. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Eemsmond, een vrij grote gemeente die ook ligt aan de monding van de Eems.

Warffum mag niet ontbreken op onze website van mooiste dorpjes. Zo heeft het dorp nog geen 2500 inwoners en bestaat het al redelijk lang. Al in de middeleeuwen maakt de prediker Liudger, die leefde van 744 tot 809, vermelding van het dorp. Deze lange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat het dorp een aantal mooie authentieke monumentale gebouwen heeft. Ook is Warffum een wierde, wat betekent dat een groot deel van de historische kern van het dorpje gebouwd is op een terp. Deze oude kern is dan ook officieel een beschermd dorpsgezicht. Naast de prachtige monumentale gebouwen ligt het dorp ook niet ver van de Waddenzee, waarmee ook de omgeving van het dorp zeer de moeite waard is.

De geschiedenis van Warffum begint dus al in de middeleeuwen. De eerste gedocumenteerde melding van het dorp dateert uit de achtste eeuw. Waarschijnlijk is de naam afgeleid van de woorden ‘warf’ en ‘heem’, een plaats waar middels een volksvergadering recht gesproken werd. Sporen van de lange geschiedenis van dit dorp zorgen voor een aantal unieke monumentale gebouwen. Ook zijn er nog een aantal oorspronkelijke woningen te bezichtigen die voor deze streek gekend zijn. Deze zijn te bekijken in openluchtmuseum ‘Het Hoogeland’. Hier leer je veel over de gebruiken en de gebouwen die onlosmakelijk verbonden zijn met het Groninger zeekleigebied. Ook kun je hier nog een oude schietskluis en het oude station bewonderen. Ook de hervormde kerk van Warffum is zeer bepalend voor het beschermden dorpsgezicht. Een wandeling door het dorp doet je denken aan vervlogen tijden. Een van de bekendste volkszangers van Groningen, Ede Staal, kwam uit Warffum. Ook is Warffum elk jaar weer gastheer van het internationale volksdansfestival ‘Op Roakeldais’. Dit festival vindt elk jaar plaats in de laatste week van juni.

Hier ligt Warffum

Weersverwachting Warffum

vandaag
3° / 1°
morgen
5° / 3°
7 dec
5° / 0°
8 dec
8° / 2°
9 dec
9° / 7°
Meer weer van Warffum op klimaatinfo.nl

Meer informatie