Weersverwachting Winsum

vandaag
5° / 1°
morgen
2° / -1°
7 dec
3° / 0°
8 dec
2° / 0°
9 dec
2° / -2°

Winsum

Waar ligt Winsum?

Externe links

Laten we beginnen met water. Een eigenschap die veel mooie dorpen hebben is de ligging aan water of dat er water door of langs het dorp stroomt. In het geval van Winsum stroomt het water van de Winsumerdiep dwars door het dorp heen. Dit zorgt weer voor bruggen, wat in het geval van De Boog absoluut wat sfeerplaatjes oplevert. Deze voetgangersbrug ligt op een geweldig punt binnen Winsum. Mede door de wat hogere ligging heb je van hieraf wat mooie uitzichten.

Een tweede element dat het altijd goed doet in dorpen is een molen. Houd je vast: Winsum heeft er twee. Als je op de juiste plekken staat dan kun je ze allebei tegelijkertijd in beeld krijgen. De Vriendschap is een korenmolen die na recente restauraties weer helemaal maalvaardig is. De andere molen is De Ster. Deze koren- en pelmolen stamt uit 1851 en draait nog geregeld op vrijwillige basis.

Het derde element bestaat uit monumentale gebouwen. De lijst van rijksmonumenten in Winsum is met meer dan vijftig inschrijvingen lang voor een dorp van dit formaat. Veel van de monumenten stammen uit de negentiende eeuw. Een aantal bouwwerken zijn beduidend ouder. De Torenkerk is het oudste gebouw van Winsum. De basis stamt uit de twaalfde eeuw, hoewel er ook aanwijzingen zijn dat dit eind elfde eeuw zou kunnen zijn. Opvallend is de houten buitentrap die tegen de toren staat en de ligging van de kerk in het algemeen. De Torenkerk ligt aan de rand van het historische hart van Winsum.

Als je Winsum wilt gaan bezoeken, let dan wel op dat je de juiste plaats kiest om naartoe te navigeren. Ook buurprovincie Friesland kent een dorp dat Winsum heet! Het in 2020 tot mooiste dorp gekozen Winsum ligt boven de stad Groningen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan zou je de coördinaten 53° 20′ 0″ N, 6° 31′ 0″ E in kunnen voeren.

Foto's van Winsum