Als je tot twee keer toe ‘gedwongen’ wordt om te stoppen voor wat foto’s, dan kan het niet anders zijn dan dat je met een mooi plaatsje te maken hebt. Dit geschiedde bij ons met Mheer.
Mheer is zo’n schattig klein dorpje waar de rust heerst die je er zou verwachten, maar waar van saaiheid absoluut geen sprake is. Mheer heeft alle elementen die je zoekt in een mooi dorpje: een nadrukkelijk aanwezige bezienswaardigheid in de dorpskern, verschillende authentieke historische panden en een prachtig ligging, in dit geval binnen het Limburgse heuvellandschap. Tijdens onze zoektocht naar de mooiste dorpjes van Limburg hadden wij Mheer niet direct in het vizier. Bij toeval kwamen we hier, op weg naar een ander mooi dorp in het zuiden van Limburg: Noorbeek.
De historische kern van Mheer is in de middeleeuwen ontstaan. Hier op het Plateau van Margraten zou al in de elfde eeuw sprake geweest zijn van een kerkdorp. Van de toenmalige kerk is niets meer zichtbaar. Het oudste bestaande bouwwerk van Mheer is het Kasteel van Mheer. Dit middeleeuwse kasteel is aan het begin van de 14e eeuw gebouwd. Het grootste deel van het hedendaagse monument is in latere eeuwen toegevoegd. Het kasteel is altijd bewoond geweest. Eerst door de familie Van Mere / Van Libeel en sinds eind achttiende eeuw door verschillende generaties van de familie Loë.
Direct naast het slot staat de Sint-Lambertuskerk. Deze neogotische kerk stamt uit het einde van de negentiende eeuw en is gebouwd op de plek waar de vorige kerk stond, die rond 1626 gebouwd is. Het ontwerp van de huidige kerk is aan de hand van de Limburgse architect Pierre Cuypers.
Wat het plaatje compleet maakt in Mheer zijn de vakwerkhuizen in de kern. Aan de Rondelenstraat is nog een heuse vakwerkhoeve te vinden die in prachtige staat verkeert. Zeker in de lente is het hier genieten, als de tuin bij de hoeve in volle bloei staat.
Wie door Mheer rijdt die zal mogelijk een bijzonder object opvallen. Hier staat een heuse zwingelput. Dit is een waterput met een houten opbouw, waarin een katrol- of lier-mechanisme bevestigd is om water uit de grond boven te halen. Dit soort putten kom je vooral in Zuid-Limburg tegen op plekken waar geen beek of rivier stroomt.