Weersverwachting Noorbeek

vandaag
5° / 1°
morgen
3° / 0°
4 dec
6° / 3°
5 dec
5° / 0°
6 dec
5° / -1°

Noorbeek

Waar ligt Noorbeek?

Externe links

Noorbeek heeft een kleine kern waarin de Sint-Brigidakerk zoals gezegd dominant aanwezig is. Dat komt vooral omdat dit kerkgebouw op een kerkheuvel gebouwd is, waardoor deze wat nadrukkelijker zichtbaar is. De Sint-Brigidakerk is hiermee één van de nog geen veertig Nederlandse kerken die op een kerkberg staat. De huidige kerk is in de 13e eeuw gebouwd, op de plek waar rond het jaar 1000 een oudere kerk gestaan heeft. In de loop der eeuwen is er het nodige verbouwd en uitgebreid aan de kerk.

Aan de Pley, dat voor de kerk ligt, kun je vanaf een terrasje genieten van de rustiger sfeer van het dorp. Alleen het verkeer dat door het dorp rijdt lijkt de stilte van tijd tot tijd te verstoren. Van die heerlijke rust is ook sprake in het kleinschalige stadshotel Maison Village. Dit sfeervolle hotel telt slechts vier kamers, die allen ruim van opzet en gezellig ingericht zijn. Het hotel is gevestigd in het voormalige stadhuis van Noorbeek. Het enige dat je van buiten hoort zijn de kerkklokken die in de ochtend geluid worden. Gelukkig op zo’n manier dat je niet rechtop in je bed zit. Nee, het is een vriendelijk klinkend geluid dat stedelingen eraan kan doen herinneren dat er in dorpen nog kerkklokken te horen zijn.

In het buurtschap Wesch, dat aan de noordzijde van Wesch ligt, kun je enkele traditionele vakwerkhuizen bewonderen. Verder vind je hier de Brigidabron. Hier ontspringt het beekje de Noor die zich verder afwatert via de Voerstreek naar de Voer en de Maas. Bij de bron is een wasplaats aangelegd waar men vroeger textiel waste. Dit is de reden waarom dit buurtschap Wesch heet. Dit is dialect voor wasplaats. Tegenwoordig maken de gezinnen die hier wonen gebruik van wasmachines, maar de naam is blijven bestaan. Op de hoek is een in Limburg veel voorkomend wegkruis te zien.

Foto's van Noorbeek