Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Noorbeek

Als je op zoek gaat naar een schoolvoorbeeld van een Limburgs heuveldorp, dan kom je bijna vanzelf uit in het pittoreske Noorbeek. Dit behoort tot het beste dat Limburg op het gebied van dorpjes te bieden heeft.

Zoals zoveel dorpen in het zuiden van Limburg is Noorbeek prachtig gelegen in het heuvelachtige landschap dat deze streek zo uniek maakt. Om precies te zijn ligt Noorbeek op het Plateau van Margraten, op een hoogte van ongeveer 150 meter boven zeeniveau. Wie vanuit Mheer over de Noorbeekerweg aangereden komt, die wordt kort voor aankomst nog eventjes getrakteerd op een fraai uitzicht op dit dorp. De toren van de Sint-Brigidakerk is duidelijk herkenbaar binnen de kern die vanuit de hoger gelegen positie zichtbaar is. Een mooi uitzichtpunt langs de weg is vanaf de parking van appartementencomplex PaNOORama. Wie hier een appartement huurt die kan ook vanuit het de accommodatie van dit uitzicht genieten.

Noorbeek heeft een kleine kern waarin de Sint-Brigidakerk zoals gezegd dominant aanwezig is. Dat komt vooral omdat dit kerkgebouw op een kerkheuvel gebouwd is, waardoor deze wat nadrukkelijker zichtbaar is. De Sint-Brigidakerk is hiermee één van de nog geen veertig Nederlandse kerken die op een kerkberg staat. De huidige kerk is in de 13e eeuw gebouwd, op de plek waar rond het jaar 1000 een oudere kerk gestaan heeft. In de loop der eeuwen is er het nodige verbouwd en uitgebreid aan de kerk.

Aan de Pley, dat voor de kerk ligt, kun je vanaf een terrasje genieten van de rustiger sfeer van het dorp. Alleen het verkeer dat door het dorp rijdt lijkt de stilte van tijd tot tijd te verstoren. Van die heerlijke rust is ook sprake in het kleinschalige stadshotel Maison Village. Dit sfeervolle hotel telt slechts vier kamers, die allen ruim van opzet en gezellig ingericht zijn. Het hotel is gevestigd in het voormalige stadhuis van Noorbeek. Het enige dat je van buiten hoort zijn de kerkklokken die in de ochtend geluid worden. Gelukkig op zo’n manier dat je niet rechtop in je bed zit. Nee, het is een vriendelijk klinkend geluid dat stedelingen eraan kan doen herinneren dat er in dorpen nog kerkklokken te horen zijn.

In het buurtschap Wesch, dat aan de noordzijde van Wesch ligt, kun je enkele traditionele vakwerkhuizen bewonderen. Verder vind je hier de Brigidabron. Hier ontspringt het beekje de Noor die zich verder afwatert via de Voerstreek naar de Voer en de Maas. Bij de bron is een wasplaats aangelegd waar men vroeger textiel waste. Dit is de reden waarom dit buurtschap Wesch heet. Dit is dialect voor wasplaats. Tegenwoordig maken de gezinnen die hier wonen gebruik van wasmachines, maar de naam is blijven bestaan. Op de hoek is een in Limburg veel voorkomend wegkruis te zien.

Hier ligt Noorbeek

Weersverwachting Noorbeek

vandaag
9° / -2°
morgen
8° / 3°
25 apr
9° / 3°
26 apr
10° / 5°
27 apr
18° / 6°
Meer weer van Noorbeek op klimaatinfo.nl

Meer informatie