Thorn is een klein stadje in het westelijke deel van Limburg op de westelijke oever van de Maas. Thorn staat bekend als het witte stadje dit logischerwijs om de vele witgeschilderde huizen in het historische centrum van het dorp.
Het dorp is ontstaan ergens tussen de negende en de tiende eeuw na Christus nadat het moerasgebied rond het dorp werd ontgint. Aan het einde van de tiende eeuw werd er op deze plaats de abdij van Thorn gesticht. Dit klooster was een zogenaamde stift waardoor de bisschop wereldlijke zeggenschap had. Later werd de abdij van Thorn een klooster voor adellijke dames waardoor de abdij veel zeggenschap kreeg.
De kenmerkende witte kleur van het dorp is ontstaan ten tijde van de Franse overheersing. De Fransen wilden namelijk belasting heffen op de grote van ramen die er in een huis zaten. Veel van de arme inwoners van Thorn metselden als reactie hierop een groot deel van hun ramen dicht. Om deze tekenen van armoede een beetje te verbergen verfden veel van de inwoners hun huis wit. De witte huisje in het historische centrum van het dorp zijn tegenwoordig een beschermd stadsgezicht.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Thorn is de Sint-Michaëlkerk. Het is een parochiekerk waarvan een deel nog uit de veertiende eeuw stamt. De huidige kerk is een gotische kruisbasiliek maar hij is gebouwd op de resten van een oude romaanse kerk. Resten hiervan zijn nog te zien aan het westwerk van de toren. In de negentiende eeuw is de kerk gerestaureerd door de architect Cuypers die onder andere verantwoordelijk was voor de bouw van het centraal station in Amsterdam.
Wie Thorn wil bezoeken kan zijn auto het beste net buiten het centrum parkeren. In het dorp zijn namelijk geen parkeerplaatsen te vinden. Net buiten het dorp liggen enkele grote parkeerterreinen waar je voor een paar euro je auto voor een dag kan parkeren.