Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nieuw-Vossemeer

Oud-Vossemeer wordt gescheiden van Nieuw-Vossemeer door het Schelde-Rijnkanaal. Het huidige dorp Nieuw-Vossemeer is aan het begin van de 17e eeuw herbouwd nadat het oorspronkelijke dorp verloren ging tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Gedurende die periode was Nieuw-Vossemeer onderdeel van Zeeland. Vlak buiten het dorp liggen de overblijfselen van Fort Maurits, dat een rol speelde in de Linie van de Eendracht. Vanaf het begin van de 19e eeuw fungeerde het dorp als een onafhankelijke gemeente tot het in 1997 opging in de gemeente Steenbergen. Vandaag de dag staat Nieuw-Vossemeer bekend als een idyllisch dorp te midden van groen. Aan de rand van het dorp bevinden zich enkele kleinschalige campings. In het dorp zelf is er een bed & breakfast beschikbaar. Voor fietsliefhebbers biedt Nieuw-Vossemeer diverse fietstochten met verschillende afstanden. De meeste routes leiden je langs de fraaiste locaties in zowel Zeeland als Noord-Brabant, waaronder het Schelde-Rijnkanaal. Nabij het dorp bevindt zich het natuurlijke openluchtzwembad De Eendracht, een populaire bestemming op warme zomerdagen.

De bekendste inwoner van Nieuw-Vossemeer is ongetwijfeld schrijver A.M. de Jong. Hij verwierf nationale bekendheid met zijn werken, waaronder de boekenreeks over Merijntje Gijzen en de stripreeks ‘Bulletje en Boonestaak’. Merijntje Gijzens jeugdverhalen staan symbool voor de culturele identiteit van Brabant. Deze populariteit is te danken aan de authentieke manier waarop de Jong het plattelandsleven in het begin van de 20e eeuw portretteerde. De belevenissen van de jonge Merijntje weerspiegelen thema’s van opgroeien, rechtvaardigheid, onrecht en sociale verschillen in een tijd waarin het platteland nog ongerept en ruig was. De boeken volgen de jonge Merijntje door verschillende fasen van zijn leven, waarbij hij in aanraking komt met de harde realiteiten van armoede en de klassenstrijd, maar ook de warmte van familie en gemeenschap ervaart. A.M. de Jong’s schrijfstijl wordt geroemd om zijn directheid en emotionele diepgang, die de lezer meeneemt naar het eenvoudige, maar complexe leven op het platteland van Brabant.

Het leven en werk van Merijntje Gijzen zijn ook op het scherm tot leven gekomen, zowel in filmvorm als een televisieserie. Tragisch genoeg werd A.M. de Jong tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord door leden van de SS. In Nieuw-Vossemeer is een museum dat gewijd is aan zijn leven en schrijverschap. In het museum word je als bezoeker meegenomen op een reis terug in de tijd naar de jeugd van Merijntje Gijzen. 

 

Hier ligt Nieuw-Vossemeer

Weersverwachting Nieuw-Vossemeer

vandaag
18° / 11°
morgen
18° / 13°
15 jun
19° / 12°
16 jun
20° / 14°
17 jun
19° / 15°
Meer weer van Nieuw-Vossemeer op klimaatinfo.nl

Meer informatie