Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oudenbosch

Op een steenworp afstand van Roosendaal in West-Brabant ligt Oudenbosch. De plaats vormt het centrum van de gemeente Halderberge, die in 1997 is ontstaan door het samenvoegen van Hoeven, Oudenbosch en Oud en Nieuw Gastel.

Oudenbosch is vooral bekend vanwege de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara. Deze in het hart van Oudenbosch gelegen rooms-katholieke kerk is voor een groot deel een kopie van waarschijnlijk de beroemdste kerk binnen de katholieke wereld: de Sint-Pietersbasiliek die aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad staat. De fraaie koepel is vooral aan de binnenkant een staaltje van schoonheid door de vele beschilderingen en de manier waarop het licht door de vele ramen naar binnen valt. Via een smalle trap kun je naar boven gaan om de beschilderingen in de koepel van dichtbij te bekijken. De voorkant van de basiliek is overigens geïnspireerd op façade van de Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, die in Rome te vinden is.

De basiliek is de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent. Waarschijnlijk zie je de koepel al van verre liggen als je op Oudenbosch aanrijdt. De basiliek is dagelijks geopend voor bezoek (‘s morgens van 9 tot 12 uur en ‘s middags van 13 tot 16 of 16:30 uur). De entree is gratis. Houd er rekening mee dat de basiliek op Paaszaterdag en tijdens de carnavalsdagen gesloten is. Op zondagen is er om 11 uur altijd een viering. Fans van de Nederlandse zanger Frans Bauer zullen de basiliek ook wel kennen van het huwelijk tussen Frans en Mariska Bauer op 9 mei 2008.

Behalve de Basiliek telt het ruim twaalfduizend inwoners tellende Oudenbosch niet zoveel bezienswaardigheden. Het is een doorsnee Brabants dorp waar wat markante gebouwen zoals het Instituut Saint-Louis en het Zouavenmuseum te vinden zijn. Niet onbelangrijk te vermelden is dat Oudenbosch een redelijk uitgebreid winkelaanbod kent dat ervoor zorgt dat men voor heel veel inkopen de plaats niet uit hoeft. De meeste winkels concentreren zich in de Fenkelstraat, de Professor van Ginnekenstraat en de Kade. De Kade is tevens de plek waar kanaal de Mark uitkomt. Hier is tegenwoordig een klein haventje gevestigd en een kade waar je met regelmaat vissers een hengeltje in het water ziet werpen. Deze plek is waar omstreeks het jaar 1300 het Oude Baerlebosch gesticht werd. Dit is in de loop der jaren veranderd in de huidige naam Oudenbosch.

Hier ligt Oudenbosch

Weersverwachting Oudenbosch

vandaag
22° / 13°
morgen
23° / 13°
28 sep
20° / 14°
29 sep
20° / 13°
30 sep
19° / 10°
Meer weer van Oudenbosch op klimaatinfo.nl

Meer informatie