Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ravenstein

Aan de noordoostelijke rand van de provincie Noord-Brabant ligt het oude vestingstadje Ravenstein. Volgens hedendaagse begrippen spreken we van een dorp. En wat ons betreft is het één van de mooiste dorpen van Brabant.

Ravenstein is in het jaar 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg. Het duurde slechts twintig jaar totdat halfbroer Reinout van Valkenburg stadsrechten gaf aan Ravenstein. Dit zorgde ervoor dat het plaatsje snel groeide en zelfvoorzienend werd. De goede strategische ligging zorgde er helaas voor dat Ravenstein een gewilde plaats was. Dat heeft tot de nodige aanvallen te verduren heeft gehad. Soms waren die succesvol. In het begin van de zestiende eeuw werden er wallen en bastions aangelegd. Nog geen veertig jaar later werden deze weer afgebroken. Dankzij de grachten kun je nog deels zien hoe Ravenstein er vroeger qua vorm uitgezien moet hebben.

In het centrum kun je vele oude gevels bewonderen. Veel van de woonhuizen die hier staan hebben een monumentale functie. Als je op sommige plekken hedendaagse elementen weg zou denken, dan waan je je ergens in de achttiende of negentiende eeuw. Dat geldt vooral voor de Marktstraat. Hier staan een aantal prachtige panden, waaronder het raadhuis en de Sint-Luciakerk. Het hedendaagse Raadhuis is een 18e-eeuwse patriciërswoning die sinds 1978 als raadhuis gebruikt wordt. De rooms-katholieke Sint-Luciakerk is een in barokstijl opgetrokken geloofsgebouw dat in 1735 gebouwd is.

Een gebouw dat opvalt omdat hij boven het centrum uitsteekt is de stellingmolen die tegenwoordig weer de naam ‘De Nijverheid’ draagt. Deze korenmolen is in 1857 gebouwd. Na een periode van verval, die intrad nadat de molen niet meer gebruikt werd, is de molen van Ravenstein eind vorige eeuw gerestaureerd. Tegenwoordig wordt er spelt gemalen en kan de molen in beperkte mate bezocht worden.

Aan de zuidoostelijke kant van Ravenstein, aan het water, staat het voormalige leerlooierijhuis. Tegenwoordig is dit een museum dat gelegen is in een fraai aangelegde stadstuin. Het is de voormalige drogerij van de leerlooierij ban de familie Suermondt. Na een grondige restauratie in 2009 ging het huisje dienstdoen als museum.

Hier ligt Ravenstein

Weersverwachting Ravenstein

vandaag
20° / 13°
morgen
20° / 11°
21 jun
20° / 15°
22 jun
16° / 12°
23 jun
21° / 13°
Meer weer van Ravenstein op klimaatinfo.nl

Meer informatie