Weersverwachting Ravenstein

vandaag
21° / 11°
morgen
20° / 11°
20 sep
18° / 10°
21 sep
17° / 8°
22 sep
20° / 8°

Ravenstein

Waar ligt Ravenstein?

Externe links

In het centrum kun je vele oude gevels bewonderen. Veel van de woonhuizen die hier staan hebben een monumentale functie. Als je op sommige plekken hedendaagse elementen weg zou denken, dan waan je je ergens in de achttiende of negentiende eeuw. Dat geldt vooral voor de Marktstraat. Hier staan een aantal prachtige panden, waaronder het raadhuis en de Sint-Luciakerk. Het hedendaagse Raadhuis is een 18e-eeuwse patriciërswoning die sinds 1978 als raadhuis gebruikt wordt. De rooms-katholieke Sint-Luciakerk is een in barokstijl opgetrokken geloofsgebouw dat in 1735 gebouwd is.

Een gebouw dat opvalt omdat hij boven het centrum uitsteekt is de stellingmolen die tegenwoordig weer de naam ‘De Nijverheid’ draagt. Deze korenmolen is in 1857 gebouwd. Na een periode van verval, die intrad nadat de molen niet meer gebruikt werd, is de molen van Ravenstein eind vorige eeuw gerestaureerd. Tegenwoordig wordt er spelt gemalen en kan de molen in beperkte mate bezocht worden.

Aan de zuidoostelijke kant van Ravenstein, aan het water, staat het voormalige leerlooierijhuis. Tegenwoordig is dit een museum dat gelegen is in een fraai aangelegde stadstuin. Het is de voormalige drogerij van de leerlooierij ban de familie Suermondt. Na een grondige restauratie in 2009 ging het huisje dienstdoen als museum.

Foto's van Ravenstein