Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Noord-Holland

Mooiste dorpjes van Noord-Holland

Noord-Holland was in de zestiende eeuw één van de belangrijkste provincies van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegenwoordig is veel van de welvaart van Noord-Holland nog terug te vinden in de vele prachtige dorpjes in deze provincie. Ondanks dat de hoofdstad van Nederland in Noord-Holland ligt is Haarlem de hoofdstad van de provincie. Bij de provincie hoort ook een deel van het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee. Het eiland Texel behoort net als het voormalige eilanden Marken en Wieringen tot de provincie Noord-Holland. De Afsluitdijk verbindt Noord-Holland met Friesland.

Binnen Noord-Holland liggen er tal van mooie dorpen en kleine stadjes. Het leuke aan de dorpen in deze provincie is de enorme diversiteit. Zo kun je hier oude vestingstadjes ontdekken, zijn er een aantal traditionele vissersplaatsen die meer dan de moeite waard zijn en kun je dorpen bezoeken die een bijzondere historie kennen. Een aantal plattelandsdorpen hebben een geheel eigen gezicht, mede door de stolpboerderijen die hier veel voorkomen.

Broek in Waterland

Noord-Holland

Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland en heeft een beschermd stadsgezicht. Het dorp ligt net boven Amsterdam iets ten westen van Monnickendam.

Callantsoog

Noord-Holland

Callantsoog ligt direct aan de Noordzee en behoort tot de gemeente Schagen in de provincie Noord-Holland. Callantsoog is vooral bekend als badplaats.

De Rijp

Noord-Holland

De Rijp is een prachtig klein dorp in Noord-Holland in de gemeente Graft de Rijp. Het dorp heeft mede door de vele rijksmonumenten een beschermd stadsgezicht.

Den Hoorn

Noord-Holland

Den Hoorn ligt in de gemeente Texel en behoort tot de provincie Noord-Holland. Den Hoorn is het meest zuidelijk gelegen dorp op Texel, in het voorjaar omringt door bloeiende bollenvelden en aan de rand van een uitgestrekt duingebied. Den Hoorn heeft een beschermd stadsgezicht en in het centrum staan veel rijksmonumenten.

Edam

Noord-Holland

Edam is een klein stadje in de gemeente Edam-Volendam en is wereldwijd bekend om zijn kazen. De toeristische kaasmarkten worden hier nog in de zomermaanden gehouden.

Enkhuizen

Noord-Holland

Enkhuizen is een prachtige plaats die zowel aan het IJsselmeer als het Markermeer ligt. Enkhuizen kent een schitterend historische centrum en is een belangrijke toeristische plaats in Noord-Holland.

Marken

Noord-Holland

Het voormalige eiland Marken ligt in de provincie Noord-Holland aan het Markermeer en de Gouwzee. Op het eiland liggen meerdere kleine buurtschappen die samen Marken vormen.

Medemblik

Noord-Holland

Sommige plaatsjes lijken alles te hebben: sfeer, water, historie en tal van mooie bezienswaardigheden. Medemblik is een geweldig voorbeeld van een klein stadje dat gezegend is met veel pluspunten.

Muiden

Noord-Holland

Het in het zuidoosten van de provincie Noord-Holland gelegen Muiden is dankzij de vestingwerken en het beroemde middeleeuwse Muiderslot zeker een bezoekje van een paar uur waard. 

Naarden

Noord-Holland

Naarden ligt in het zuidoostelijke deel van de Provincie Noord-Holland. Het is een schitterend oud vestingstadje in de gemeente Gooise Meren. Ondanks het feit dat Naarden een klein stadje is zijn er veel bezienswaardigheden te vinden.

Oosterend

Noord-Holland

Oosterend is een dorp in de gemeente Texel en ligt in de provincie Noord-Holland. Het ligt aan de oostkant van het dorp vlak bij het wad. Duizend jaar geleden leefden de bewoners op het hogere deel van Texel. Oosterend ligt op een stuwwal, een overblijfsel uit de laatste ijstijd. In het dorp woonden voornamelijk boeren en vissers.

Oudeschild

Noord-Holland

Oudeschild op het eiland Texel behoort tot de gemeente Texel en de provincie Noord-Holland. Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan de zee ligt. Eb en vloed hebben hier vrij spel en een enkele keer per jaar overstroomt de kade. Daar raken ze in Oude Schild niet van van slag, je kunt er zelfs een Hoogwaterdiner boeken, wat op zich een unieke ervaring is.

Petten

Noord-Holland

Het dorp Petten ligt direct aan de Noordzee, behoort tot de gemeente Schagen en ligt in de provincie Noord-Holland.

Schagen

Noord-Holland

Schagen ligt in het noordwesten van West-Friesland  in de provincie Noord-Holland, nog net binnen de West-Friese Omringdijk. Schagen is onderdeel de gemeente Schagen, Skagen in het West-Fries, ook wordt Skagen wel “Magnusvest” genoemd naar de legendarische ridder Magnus van Schagen, die aan de kruistochten heeft deelgenomen.

Volendam

Noord-Holland

Volendam is waarschijnlijk het bekendste dorp van Nederland. Het dorp staat in heel Nederland en daarbuiten bekend om zijn palingsound maar ook om zijn typische klederdracht, de vissersbootjes en de voetbalclub FC Volendam.

Weesp

Noord-Holland

Weesp is een vestingstadje dat al eeuwenlang prachtig te zuidoosten van Amsterdam gelegen is. Een deel van historisch Weesp maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

West Graftdijk

Noord-Holland

West Graftdijk is een klein dorp in de gemeente Graft-De Rijp. Het dorp je aan het water de Vuile Graft in de Eilandspolder.

Zaandijk

Noord-Holland

Zaandijk is een prachtig dorp in Noord-Holland in de gemeente Zaanstad. Zaandijk ligt aan de Zaan tegenover de Zaanse Schans. In het dorp staan enkele nog werkende molens.

Zaanse Schans

Noord-Holland

De Zaanse Schans is een klein buurtschap in de gemeente Zaanstad. Het is één van de populairste openluchtattracties in Nederland en trek per jaar bijna één miljoen bezoekers.