Noord-Holland

Nederland

Noord-Holland was in de zestiende eeuw één van de belangrijkste provincies van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegenwoordig is veel van de welvaart van Noord-Holland nog terug te vinden in de vele prachtige dorpjes in deze provincie. Ondanks dat de hoofdstad van Nederland in Noord-Holland ligt is Haarlem de hoofdstad van de provincie. Bij de provincie hoort ook een deel van het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee. Het eiland Texel behoort net als het voormalige eilanden Marken en Wieringen tot de provincie Noord-Holland. De Afsluitdijk verbindt Noord-Holland met Friesland.

Binnen Noord-Holland liggen er tal van mooie dorpen en kleine stadjes. Het leuke aan de dorpen in deze provincie is de enorme diversiteit. Zo kun je hier oude vestingstadjes ontdekken, zijn er een aantal traditionele vissersplaatsen die meer dan de moeite waard zijn en kun je dorpen bezoeken die een bijzondere historie kennen. Een aantal plattelandsdorpen hebben een geheel eigen gezicht, mede door de stolpboerderijen die hier veel voorkomen.

Broek in Waterland

Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland en heeft een beschermd stadsgezicht. Het dorp ligt net boven Amsterdam iets ten westen van Monnickendam.

Broek in Waterland wordt door de bewoners vaak afgekort als Broek. Eén van de oudste gebouwen in het dorp is de Sint-Nicolaaskerk die uitkijkt over ’t Havenrak. In deze haven ligt één van de mooiste gebouwen van Broek het Swanenburgh theehuisje. Dit theehuisje werd in het begin van de negentiende eeuw nog bezocht door Napoleon Bonaparte. De oude kern van Broek in Waterland bestaat hoofdzakelijk uit houten huizen die in verschillende pasteltinten zijn geschilderd. Veel van deze huizen zijn versierd met een deurkalf dat typisch is voor deze streek.

» meer over Broek in Waterland

De Rijp

De Rijp is een prachtig klein dorp in Noord-Holland in de gemeente Graft de Rijp. Het dorp heeft mede door de vele rijksmonumenten een beschermd stadsgezicht.

De Rijp was een welvarend dorp van de zeventiende tot de negentiende eeuw hierna raakt de Rijp zijn directe verbinding met de Zuiderzee kwijt. Hiermee komt er een einde aan de haringvisserij en de walvisjacht in de Rijp. Het oude centrum van het dorp is ondanks een aantal grote branden in de zeventiende eeuw erg goed bewaard gebleven. Zo staan er nog een aantal van de typische Zaanse huisjes en is het oude raadhuis tegenwoordig de VVV gevestigd. In totaal zijn er 120 rijksmonumenten in het dorp te vinden.

» meer over De Rijp

Edam

Edam is een klein stadje in de gemeente Edam-Volendam en is wereldwijd bekend om zijn kazen. De toeristische kaasmarkten worden hier nog in de zomermaanden gehouden.

Edam is ontstaan in de 13de eeuw bij de afdamming van de E. langs deze afdamming kwamen meerder handelsschepen die tol moesten betalen aan de inwoners van Edam. In de 14de eeuw kreeg Edam stadsrechten en weer later kreeg de stad het recht op een Kaaswaag en zo werd de populairste kaasmarkt van Nederland geboren. De originele kaasmarkt werd in 1922 gesloten maar is sinds 1989 met de hulp van vrijwilligers weer geopend. De Edammerkaas is sinds een 2010 een beschermd streekproduct die alleen in Nederland gemaakt mag worden.

» meer over Edam

Marken

Het voormalige eiland Marken ligt in de provincie Noord-Holland aan het Markermeer en de Gouwzee. Op het eiland liggen meerdere kleine buurtschappen die samen Marken vormen.

Tot de komst van de afsluitdijk was Marken een dorp en een eiland in de Zuiderzee. In 1957 werd er een dijk gebouwd tussen Marken en het vaste land waardoor het zijn status als eiland kwijtraakte. Het schiereiland Marken is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming binnen de gemeente waterland. Bijna het gehele schiereiland heeft een beschermd stadsgezicht en er staan meerdere rijksmonumenten. Het bekendste bouwwerk op Marken is de vuurtoren die bekend staat als het Paard van Marken. De vuurtoren is sinds de komst van de afsluitdijk overbodig geworden en tegenwoordig in gebruik als woonhuis. De veerdienst die tussen Marken en Volendam vaart is erg populair bij de toeristen.

» meer over Marken

Naarden

Naarden ligt in het zuidoostelijke deel van de Provincie Noord-Holland. Het is een schitterend oud vestingstadje in de gemeente Gooise Meren. Ondanks het feit dat Naarden een klein stadje is zijn er veel bezienswaardigheden te vinden.

Naarden is een oud stadje dat waarschijnlijk ergens aan het einde van de tiende eeuw is gesticht en al in het begin van de veertiende eeuw al zijn stadsrechten kreeg. Deze werden gegund door graaf Floris de Vijfde. Deze eerste stad lag ten noorden van het huidige Naarden. De oprukkende Zuiderzee en het feit dat Naarden verwoest werd tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten zorgde ervoor dat het stadje op zijn huidige plaats in 1350 herbouwd werd.
Naarden heeft de tand der tijds prachtig doorstaan zo goed als de hele stad als de dubbele omwalling zijn nog geheel in tact.

» meer over Naarden

Volendam

Volendam is waarschijnlijk het bekendste dorp van Nederland. Het dorp staat in heel Nederland en daarbuiten bekend om zijn palingsound maar ook om zijn typische klederdracht, de vissersbootjes en de voetbalclub FC Volendam.

Volendam ligt in de provincie Noord-Holland en maakt onderdeel uit van de gemeente Edam-Volendam. Het dorp is ontstaan aan het einde van de veertiende eeuw toen de haven van Edam werd verlegt. Het is één van de populairste toeristische bestemmingen in Noord-Holland. De toeristen komen hier uit alle hoeken van de wereld naartoe om over “De Dijk”te kunnen lopen, de Volendamse klederdracht te kunnen passen en een vers gerookte paling te kunnen eten. Tijdens de jaarlijkse kermis is het hier extra druk.

» meer over Volendam

West Graftdijk

West Graftdijk is een klein dorp in de gemeente Graft-De Rijp. Het dorp je aan het water de Vuile Graft in de Eilandspolder.

In dit prachtige oude dorpje is niet veel meer te vinden dan een paar prachtige huizen waarvan sommige op de rijksmonumentenlijst staan en kerk. Deze kerk doet ook gelijk dienst als buurthuis en lokaal poppodium. De sluis uit de zeventiende eeuw is hier nog steeds in gebruik. Deze sluis vormt de verbinding tussen de Alkmaardermeer en de Eilandspolder. Er bevinden zich in West Graftdijk geen enkele winkel of horecagelegenheid. Hiervoor moet men in de nabij gelegen dorpen De Rijp of Graft zijn. De steden Krommenie, Alkmaar of Purmerend liggen op ongeveer tien kilometer afstand.

» meer over West Graftdijk

Zaandijk

Zaandijk is een prachtig dorp in Noord-Holland in de gemeente Zaanstad. Zaandijk ligt aan de Zaan tegenover de Zaanse Schans. In het dorp staan enkele nog werkende molens.

Zaandijk heeft net als veel dorpen in de Zaanstreek nog veel van de typische houten Zaanse huisjes staan. Men vindt hier een van de grootste concentraties aan groengeverfde houten huisjes van deze streek. Het dorp bestaat uit twee delen: Oud-Zaandijk en Rooswijk. Oud-Zaandijk heeft een beschermd dorpsgebied. De uit uit 1656 stammende korenmolen De Bleeke Dood is de oudste nog bestaande stellingmolen van Nederland. Deze molen is tegenwoordig van de vereniging de Zaansche molen.

» meer over Zaandijk

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een klein buurtschap in de gemeente Zaanstad. Het is één van de populairste openluchtattracties in Nederland en trek per jaar bijna één miljoen bezoekers.

Veel van de typische Zaanse huisjes in de Zaanse Schans komen uit andere delen van de Zaanstreek. Ze zijn hier bij elkaar gebracht om de bezoekers een idee te geven hoe de meeste dorpen er hier in de 18de eeuw uit zagen. Verder is er een scheepswerf, een klompenmakerij, een bakkerijmuseum en staat er een replica van de eerste Albert Heijn. Net buiten de Schaanse schans in Zaandam is het oudste houten huis uit de Zaanstreek te vinden het Czaar Peterhuisje. In dit houten huis dat tegenwoordig beschermd wordt door een stenen ombouw leefde aan het einde van de 17de eeuw Tsaar Peter de Grote.

» meer over Zaanse Schans