Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Callantsoog

Callantsoog ligt direct aan de Noordzee en behoort tot de gemeente Schagen in de provincie Noord-Holland. Callantsoog is vooral bekend als badplaats.

De kust lag in het jaar nul ongeveer 5 km naar het westen, duizend jaar na Christus, was dat nog 3 km uit de huidige kustlijn. Deze kustafslag ontstond door de stijging van de zeespiegel en de werking van de vloed die die in deze streek eerst om het noorden uit Schotland stroomt en een half uur later wordt gekeerd door de vloedstroom uit het zuiden.

Oorlogen tussen de toenmalige bewoners, de Friezen en de Franken rond 600 werden gewonnen door de Franken die het gebied in 795 in beheer kregen. Door het beheer van het huidige Friesland en Holland in 841 te geven van de Vikingen, probeerde de Frankische Keizer Lotharius invallen van de Noormannen tegen te houden. De Viking Rorik vestigde zich op Wieringen. Dit beheer door de Vikingen stopte in 885 door de moord op Godfried de Noorman en namen de Frankische keizers het beheer weer in eigen hand

In 920 wordt Kallinge, het latere Callantsoog, genoemd in een oorkonde van de abdij van Egmond. In deze oorkonde wordt gesproken van de schenking van een halve villa in Kallinge. In die tijd was een villa een boerderij met bewoning

De naam Kallinge verwijst mogelijk naar de persoonsnaam Karl of Kalle. Kallinge zou vervormd kunnen zijn tot Kallen. Aan Callinge werd omstreeks 1500 het woord oog (= eiland) toegevoegd waardoor Callantsoog ontstond. De Vikingen hebben veel woorden naar deze streek gebracht, later kwam daar de invloed van de Angelen en de Saksen bij. De oude talen van de Franken en de Friezen vormden zich tot het oude Nederlands.

In 1570 verwoeste de Allerheiligenvloed de Nederzetting op het toenmalige eiland ‘Oghe, een deel van de gevluchte bewoners voegde zich bij de watergeuzen, de rest vluchtte naar het buurtschap Sevenhuysen in een duinvallei. Hier stichtte men de nieuwe nederzetting Callensoog. Met de stenen uit het oude dorp werd hier een nieuwe kerk gebouwd, de kerk heeft een klok uit 1491. In 1610 werd de Johan van Oldenbarneveltsdijk aangelegd om het gebied te beveiligen. Jan van Kinsbergen liet in 1795 op de duinen van Callantsoog seinposten aanleggen ter verdediging voor een invasie. In 1799 landden 15000 Britse en Russische soldaten bij Groote Keeten, ten noorden van Callantsoog, er vonden hevige gevechten plaats met de Franse en Bataafse troepen, Slag bij Callantsoog.

In 1894 werd een smalspoorlijn van Petten verlengd via Callantsoog en Groote Keeten naar Den Helder. De spoorlijn had aftakkingen naar het Noord- Hollandskanaal waardoor met schepen aangevoerde materialen zoals basalt en keien naar het strand konden worden vervoerd. Er werden in 1914-1915 tussen Callantsoog en Maartenszee twaalf strandhoofden aangelegd om de ontzanding van de stranden tegen te gaan.

Callantsoog beschikt sinds 1825 over een reddingstation.

Callantsoog wordt van oudsher omringt door agrarisch gebied, in het voorjaar staan rondom het dorp de bloembollenvelden in bloei wat veel kijkers trekt. Sinds de twintigste eeuw richt men zich ook op het toerisme, op 27 april 1973 werd bij Callantsoog het eerste naaktstrand van Nederland geopend.

De duinenrij bij Callantsoog is één duin breed. Er is gekozen voor zeewaartse kustverdediging, stroming zorgt voor natuurlijk transport langs de kust en aangespoeld zand wordt met de wind in de duinen gestoven, duinen en stranden verbreden zich zo. Het brede strand komt het kusttoerisme ten goede.

Op de plaats van de Seinpost in het duingebied vind je veel vakantiehuizen. Het natuurgebied Zwanenwater dat doorloopt tot in Sint Maartenszee is een wandelgebied onder beheer van Natuurmonumenten,  wat bestaat uit vochtige duinvalleien en duinmeren. Er zijn honderden vogel- en plantensoorten te vinden. Aan de andere zijde van het dorp ligt het Kooibos wat bekend is door de eendenkooi uit de 17e eeuw. Het gebied is in beheer van Staatsbosbeheer, in mei,  juni, juli en augustus worden op woensdagochtend rondleidingen gegeven.

De leeftijd van de hervormde kerk is onduidelijk, boven de torendeur staat 1671, op de preekstoel 1697 en op een steen boven de ingang 12 maart 1696, de kerkklok is uit 1491. Het Dorpsplein is een levendig plein waar veel activiteiten plaatsvinden vooral in het toeristenseizoen. Op het Dorpsplein vind je de expositieboerderij Tante Jaantje, hier maak je kennis met het leven en werk van de dorpsbewoners. Net buiten het dorp vind je het Juttersmuseum.

Hier ligt Callantsoog

Weersverwachting Callantsoog

vandaag
9° / 6°
morgen
11° / 8°
7 dec
10° / 5°
8 dec
7° / 5°
9 dec
7° / 5°
Meer weer van Callantsoog op klimaatinfo.nl

Meer informatie