Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Marken

Het voormalige eiland Marken ligt in de provincie Noord-Holland aan het Markermeer en de Gouwzee. Op het eiland liggen meerdere kleine buurtschappen die samen Marken vormen.

Tot de komst van de afsluitdijk was Marken een dorp en een eiland in de Zuiderzee. In 1957 werd er een dijk gebouwd tussen Marken en het vaste land waardoor het zijn status als eiland kwijtraakte. Het schiereiland Marken is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming binnen de gemeente waterland. Bijna het gehele schiereiland heeft een beschermd stadsgezicht en er staan meerdere rijksmonumenten. Het bekendste bouwwerk op Marken is de vuurtoren die bekend staat als het Paard van Marken. De vuurtoren is sinds de komst van de afsluitdijk overbodig geworden en tegenwoordig in gebruik als woonhuis. De veerdienst die tussen Marken en Volendam vaart is erg populair bij de toeristen.

Het eiland Marken wordt al sinds de dertiende eeuw bewoond. Het eiland was in deze periode eigendom van het Friese klooster Mariëngaarde die hier dijken aanlegde en een afwateringssysteem. Zij zorgden er ook voor dat hier landbouw en veehouderij mogelijk werd. Ongeveer een eeuw later werden de monniken hier verdreven door de graaf Willem de Vierde van Holland. Hierna verpauperde het eiland snel werden de eilandbewoners verplicht om op terpen te gaan wonen om zich te beschermen tegen het water. Deze terpen staan hier bekend als werven, een aantal van deze werven worden nog steeds bewoond. De vele overstromingen maakten de landbouw onmogelijk en hierdoor werd de visserij de belangrijkste inkomensbron van het eiland. Hier kwam met de komst van de afsluitdijk een einde aan.

Hier ligt Marken

Weersverwachting Marken

vandaag
16° / 10°
morgen
14° / 11°
12 okt
14° / 10°
13 okt
14° / 10°
14 okt
15° / 10°
Meer weer van Marken op klimaatinfo.nl

Meer informatie