Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Medemblik

Sommige plaatsjes lijken alles te hebben: sfeer, water, historie en tal van mooie bezienswaardigheden. Medemblik is een geweldig voorbeeld van een klein stadje dat gezegend is met veel pluspunten.

Volgens de geschiedenisboeken is Medemblik de oudste stad van West-Friesland. Al in 1289 verleende graaf Floris V van Holland stadsrechten aan Medemblik, waardoor het op dat moment tot de belangrijkste plaatsen in het gebied was dat we tegenwoordig tot de provincie Noord-Holland rekenen. De ligging aan de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer) zorgde ervoor dat Medemblik een ideale plek was om te wonen en te handelen. Door middel van een dwangburcht zorgde Floris V dat hij het volk onder de duim hield. Deze burcht is nu nog te bewonderen aan de noordzijde van Medemblik. Het in 1288 gebouwde Kasteel Radboud staat op een prachtige locatie aan het begin van de Medemblikse Oosterhaven.

Station Medemblik is een andere bezienswaardigheid van het plaatsje. Dit voormalige treinstation stamt uit 1887 en is al sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in gebruik als treinstation voor personenvervoer. Tegenwoordig wordt het station gebruikt als eindstation van de toeristische stoomtram die van Hoorn naar Medemblik rijdt. Dankzij deze museumstoomtram is het station gerestaureerd en tegenwoordig in prachtige staat te bewonderen op een van de mooiere plekjes aan de noordelijke kant van Medemblik.

Een monumentaal complex in Medemblik dat zeker niet onvermeld mag blijven is het Stoomgemaal Vier Noorder Koggen. Het stoomgemaal is in 1977 buiten gebruik genomen. In een later stadium is het gemaal opgeknapt om bij extreem water als noodgemaal ingezet te kunnen worden. De belangrijkste functie is tegenwoordig die van museum. In het complex is het Nederlands Stoommachinemuseum gevestigd. Dit museum laat zien hoe stoommachines ingezet werden in onder andere de scheepvaart en de industrie. 

Als je Medemblik bezoekt, parkeer dan je auto aan de rand van het centrum (of kom met de museumstoomtrein of per boot). Van daaruit kun je gemakkelijk het historische hart van Medemblik wandelend bezoeken. Ontdek de sfeervolle havens, de prachtige gevels en de vele monumentale bezienswaardigheden die Medemblik telt. Denk hierbij aan Molen De Herder, de oude pakhuizen en de Bonifaciuskerk. Dit geloofsgebouw stamt uit 1404 en is daarmee het oudste gebouw in Medemblik. Een openbaar kunstwerk dat de moeite waard is, is het sculptuur ‘De beste stuurlui’ dat aan het havenhoofd staat.  

Hier ligt Medemblik

Weersverwachting Medemblik

vandaag
16° / 13°
morgen
16° / 13°
16 jun
17° / 12°
17 jun
18° / 13°
18 jun
19° / 13°
Meer weer van Medemblik op klimaatinfo.nl

Meer informatie