Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Naarden

Naarden ligt in het zuidoostelijke deel van de Provincie Noord-Holland. Het is een schitterend oud vestingstadje in de gemeente Gooise Meren. Ondanks het feit dat Naarden een klein stadje is zijn er veel bezienswaardigheden te vinden.

Naarden is een oud stadje dat waarschijnlijk ergens aan het einde van de tiende eeuw is gesticht en al in het begin van de veertiende eeuw al zijn stadsrechten kreeg. Deze werden gegund door graaf Floris de Vijfde. Deze eerste stad lag ten noorden van het huidige Naarden. De oprukkende Zuiderzee en het feit dat Naarden verwoest werd tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten zorgde ervoor dat het stadje op zijn huidige plaats in 1350 herbouwd werd.
Naarden heeft de tand der tijds prachtig doorstaan zo goed als de hele stad als de dubbele omwalling zijn nog geheel in tact.

De dubbele omwalling van Naarden uit zes bastions en zes ravelijnen. In het verleden waren er twee stadspoorten in de omwalling, de Amsterdamsche Poort en de Utrechtsche Poort. Hiervan is alleen de Utrechtsche Poort bewaard gebleven. De vestingswerken van Naarden lenen zich tegenwoordig perfect voor een prachtige wandeling. De vesting van Naarden maakt vroeger deel uit van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Bijzonder detail is de vesting van Naarden staat afgebeeld op het briefje van 200 Tsjechische kronen. Dit omdat de beroemde Tsjechische wijsgeer Comenius in Naarden ligt begraven.

Een ander prachtig monument in Naarden is het stadhuis van Naarden. Dit schitterende pand in de Hollandse renaissancestijl behoort tot de mooiste panden van de stad. In het stadhuis is een maquette te vinden de vesting Naarden.

Het belangrijkste kerkelijke gebouw van Naarden is de Sint-Vituskerk, een gotische basiliek. De bouw van deze kerk startte in de veertiende eeuw en werd in de vijftiende eeuw afgerond. Het jaarlijkse hoogtepunt in de Sint-Vituskerk is de Mattheuspassion die een hele dag duurt.

Een ander groot evenement dat iedere twee jaar in Naarden wordt gehouden is het FotoFestival Naarden. Dit tweejaarlijkse festival behoort tot de drukst bezochte fotofestivals van Nederland.

Hier ligt Naarden

Weersverwachting Naarden

vandaag
24° / 13°
morgen
26° / 15°
26 jun
28° / 17°
27 jun
27° / 19°
28 jun
20° / 15°
Meer weer van Naarden op klimaatinfo.nl

Meer informatie