Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Weesp

Weesp is een vestingstadje dat al eeuwenlang prachtig te zuidoosten van Amsterdam gelegen is. Een deel van historisch Weesp maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

Mede vanwege de in 1355 verkregen stadsrechten wordt Weesp vooral een stad genoemd. Wij bezochten Weesp en vinden dit een typisch geval van een groot dorp dat qua grootte naar een stad aan het toe groeien is, maar de titel ‘stad’ vooral gebruikt op basis van het oude criterium stadsrechten. Belangrijker is dat Weesp een prachtig plaatsje is dat zijn plek op een site over de mooiste dorpjes en kleine stadjes zeker verdient. Weesp telt een groot aantal rijksmonumenten (meer dan tweehonderd op dit moment), heeft een beschermd stadsgezicht en is voorzien van vestingwerken. Verder telt Weesp een aantal gebouwen die je zeker als echte bezienswaardigheden mag beschouwen. 

Wat ons betreft is het stadhuis van Weesp een ware blikvanger. Dit centraal in het hart van Weesp gebouwde bestuursgebouw heeft een neoclassicistisch uiterlijk dat geïnspireerd is op het ruim honderd jaar oudere stadhuis van het nabijgelegen Amsterdam. Het stadhuis wordt tegenwoordig gebruikt voor trouwerijen en doet dienst als museum. Onder begeleiding van een gids kun je een rondleiding door dit bijzondere monument krijgen. Een andere bezienswaardigheid is de Grote of Sint-Laurenskerk. Deze laatgotische kerk stamt uit de vijftiende eeuw en was toen nog een rooms-katholieke kerk. In 1577 werd de middeleeuwse kerk een protestantse kerk.

Weesp telt verder drie molens (de Vriendschap, de Eendragt en ’t Haantje). De verschillende waterwegen door Weesp zorgt voor mooie plaatjes, zoals aan de Vecht waar je vanaf het terras kunt genieten van de voorbijvarende bootjes. Aan de Utrechtseweg kun je genieten van een aantal traditionele Hollandse woningen. De in zachte tinten beschilderde houten gevels laten je zien hoe fraai de woningen hier vroeger in het hart van Weesp waren. Een bezienswaardigheid die je zeker moet gaan bekijken is Fort Ossenmarkt. Dit torenfort heeft een diameter van maar liefst 34 meter en werd in 1861 voltooid. Sindsdien is dit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie twee keer in staat van verdediging gebracht. De laatste keer was tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Hier ligt Weesp

Weersverwachting Weesp

vandaag
19° / 14°
morgen
19° / 11°
21 jun
20° / 14°
22 jun
16° / 13°
23 jun
21° / 14°
Meer weer van Weesp op klimaatinfo.nl

Meer informatie