Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zaandijk

Zaandijk is een prachtig dorp in Noord-Holland in de gemeente Zaanstad. Zaandijk ligt aan de Zaan tegenover de Zaanse Schans. In het dorp staan enkele nog werkende molens.

Zaandijk heeft net als veel dorpen in de Zaanstreek nog veel van de typische houten Zaanse huisjes staan. Men vindt hier een van de grootste concentraties aan groengeverfde houten huisjes van deze streek. Het dorp bestaat uit twee delen: Oud-Zaandijk en Rooswijk. Oud-Zaandijk heeft een beschermd dorpsgebied. De uit 1656 stammende korenmolen De Bleeke Dood is de oudste nog bestaande stellingmolen van Nederland. Deze molen is tegenwoordig van de vereniging de Zaansche molen.

Aan de overzijde van de Zaan ligt de Zaanse Schans. Dit is één van de populairste openluchtattracties van Nederland. Hier vindt men meerdere houten Zaanse huisjes in diverse stijlen. De huisjes zijn hier in de loop der jaren naartoe gebracht uit alle delen van de Zaanstreek. Daarnaast vind men hier nog een bakkerijmuseum, een klompenmaker en het museum de Zaanse Schans. De grootste attractie van dit openluchtmuseum zijn de vele molens. Deze molens zijn zo goed als het hele jaar te bezoeken tegen een kleine vergoeding. De inkomsten van de rondleidingen en toeristen worden gebruikt om de molens te onderhouden.

Hier ligt Zaandijk

Weersverwachting Zaandijk

vandaag
24° / 11°
morgen
27° / 15°
26 jun
28° / 17°
27 jun
26° / 18°
28 jun
19° / 15°
Meer weer van Zaandijk op klimaatinfo.nl

Meer informatie