Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Windesheim

Iedereen kent natuurlijk Windesheim van die hogeschool maar heel ergens anders in Overijssel is ook een dorpje met deze naam. Langs de doorgaande weg op de dijk tussen Deventer en Zwolle zie je het bord staan. Windesheim hoort bij de gemeente Zwolle maar is echt een apart dorpje dat je vanaf de weg ziet liggen.

Het dorpje bestaat al enorm lang bij archeologische opgravingen. Er zijn zelfs voorwerpen gevonden uit de steentijd. Van de 13e tot de 16e eeuw was er een klooster gevestigd, later had Windesheim een eigen landhuis. Het eerste werd verwoest tijdens de 80-jarige oorlog, het tweede in de 2e Wereldoorlog. Van beide is weinig bewaard gebleven, maar er zijn nog wel een aantal voormalige bijgebouwen uit die tijd te zien. Ook heeft het dorpje Windesheim een kerk die niet in verhouding lijkt te zijn met het inwonertal van 1000 personen. De kerk is echter gebouwd op wat vroeger de brouwerij was van het klooster. In totaal zijn er 29 rijksmonumenten in het kleine dorpje, wat aangeeft dat Windesheim een bijzondere aanblik heeft.

 

In tegenstelling tot sommige andere mooie dorpjes lijken de bewoners van Windesheim zich niet te richten op toerisme. Zo is er geen enkel goed restaurant in het dorp en helaas ontbreekt ook een leuk pleintje met cafeetjes. Het is vooral een dorp om te wonen maar wel eentje dat vanwege de geschiedenis en uitstraling interessant is om te bezoeken.

Als je toch naar Windesheim gaat dan mag je ook de molen niet missen. De molen van Windesheim staat net buiten het dorp en is af en toe geopend voor bezoekers, bijvoorbeeld op de landelijke Molendag. Het is zeker de moeite waard om dan even binnen te kijken aangezien deze molen goed onderhouden is en op een mooie locatie staat. De molen wordt opengehouden door vrijwilligers en je kunt er graan kopen.

Hier ligt Windesheim

Weersverwachting Windesheim

vandaag
19° / 13°
morgen
17° / 11°
5 okt
17° / 11°
6 okt
19° / 11°
7 okt
23° / 14°
Meer weer van Windesheim op klimaatinfo.nl

Meer informatie