Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Utrecht

Mooiste dorpjes van Utrecht

De provincie Utrecht is al eeuwenlang een van de belangrijkste provincies van ons land. Al in vroege eeuwen floreerde hier de handel en de nijverheid. Iets wat niet alleen de steden, maar ook de ambachtslieden en boeren uit de streek ten goeden kwam. Utrecht is al sinds jaar en dag ook een rijke provincie en dat is aan de dorpjes hier dan ook goed te zien. Trekt men de polders in dan vindt men in dit zo typische Nederlandse landschap prachtige dorpskernen met daarom heen prachtige oude boerderijen. Enorme hoeven nog steeds getuigen van een rijk boeren verleden. De dorpjes zelf kennen in dit vaak waterrijke gebied leuke bruggetjes, velen goed gerestaureerd en onderhouden. De straatjes zijn nauw en vaak nog bestraat met kleine steentjes. Aan weerszijde staan de mooie oude huizen met prachtige gevels. Op rustige autovrije zondagen kan het dan net zijn alsof de tijd hier is stil blijven staan en paard en wagen ieder moment door de straat kan komen.

Amerongen

Utrecht

Amerongen ligt in de provincie Utrecht aan de voet van de Amerongse berg nabij de Nederrijn. Het dorp is sinds 2006 onderdeel van de nieuw gevormde gemeente Utrechtse Heuvelrug.                

Austerlitz

Utrecht

Augustus de Marmont, generaal van Napoleon Bonaparte, liet in 1804 de helft van zijn troepen samenkomen in wat toen Kamp Utrecht werd genoemd. Handelaren streken bij de nederzetting neer.

Breukelen

Utrecht

Het dorp Breukelen is gesitueerd in het noordwesten van de provincie Utrecht. Hier maakt het dorp deel uit van de gemeente Stichtse Vecht. Tot 1 januari 2011 was Breukelen een zelfstandige gemeente, waarna het werd heringedeeld in de gemeente Stichtse Vecht.

Hekendorp

Utrecht

Hekendorp is een klein dorpje in het westelijke deel van de provincie Utrecht in de gemeente Oudewater. Hekendorp ligt aan de Hollandse IJssel en de Dubbele Wierecke, het is een typisch veertiende-eeuws dijkdorpje.

Loenen aan de Vecht

Utrecht

In het noordwesten van de provincie Utrecht tegen de grens met de provincie Noord-Holland ligt het prachtige dorpje Loenen aan de Vecht. Het dorp ligt in de gemeente Stichtse Vecht omgeven door verschillende plassen en rivieren.

Montfoort

Utrecht

Montfoort is een klein oud stadje in het Groene Hart van Nederland. Montfoort ligt in de gelijknamige gemeente in de provincie Utrecht. Het stadje had vroeger imposante stadsmuren hiervan is slechts een deel bewaard gebleven.

Nieuwersluis

Utrecht

Een van de prachtige dorpjes van de gemeente Stichtse Vecht in de provincie Utrecht is Nieuwersluis. Het dorp ligt in het noordwesten van de provincie tussen de plaatsen Loenen en Breukelen. De naam heeft het dorp te danken aan het feit dat ze gebouwd is rond een sluis.

Oudewater

Utrecht

Oudewater is een prachtig klein stadje in het Groene Hart van de provincie Utrecht. Het stadje ligt aan de lange Linschoten dat via een sluis uitkomt in de  Hollandse IJssel. Oudewater ligt in de gelijknamige gemeente waarvan het de grootste plaats is.

Schalkwijk

Utrecht

Schalkwijk is een dorp binnen de gemeente Houten. Het dorp is ontstaan nadat in het jaar 1130 diverse gebieden in de omgeving werden ontgonnen. Schalkwijk is het centrale dorp op het Eiland van Schalkwijk, een agrarisch poldergebied omkadert door de wateren van de Lek, het Amsterdam – Rijnkanaal en het Lekkanaal. Schalkwijk is een lintdorp met een Brink. Het dorp wordt doorsneden door de spoorlijn Den Bosch-Utrecht.

Spakenburg

Utrecht

Spakenburg is een dorp in de gemeente Bunschoten van de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt aan het Eemmeer. Spakenburg ontstond in de 15e eeuw, eens een belangrijke vissersplaats die tot de aanleg van de Afsluitdijk aan de Zuiderzee lag.

Vreeland

Utrecht

In de gemeente Stichtse Vecht in de provincie Utrecht ligt het dorp Vreeland. Dit dorp in het Gooi heeft een lange geschiedenis en eigenlijk mag het zich stad noemen omdat het al sinds het jaar 1265 stadsrechten heeft.