Een van de prachtige dorpjes van de gemeente Stichtse Vecht in de provincie Utrecht is Nieuwersluis. Het dorp ligt in het noordwesten van de provincie tussen de plaatsen Loenen en Breukelen. De naam heeft het dorp te danken aan het feit dat ze gebouwd is rond een sluis.
Zonder enige twijfel verdient Nieuwersluis een vermelding op de website van mooiste dorpjes. Zo telt het dorp maar 500 inwoners en heeft het dorp door haar geschiedenis een aantal interessante monumentale gebouwen en een mooi dorpsaanzicht. Een deel van Nieuwersluis is ook officieel beschermd dorpsaanzicht. De geschiedenis van Nieuwersluis begint met de komst van een kanaal dat de Angstel en Vecht met elkaar verbindt. In dit kanaal werd ook een sluis gerealiseerd omdat er een redelijk hoogteverschil was tussen deze beide waterwegen. Al gauw vestigden zich de eerste werklieden in de nabijheid van deze sluis. Uiteindelijk ontwikkelde zich zo het dorp Nieuwersluis, een dorp dat aan een handelsroute lag waarmee de steden Amsterdam en Utrecht met elkaar in verbinding stonden.
Het zeer kleine dorp kent door de rijke geschiedenis een groot aantal rijksmonumenten waardoor de oude kern een zeer authentiek karakter heeft gekregen. Een van de meer in het oog springende bezienswaardigheden is de voormalige pupillenschool. Het gebouw ziet er nog altijd prachtig en goed onderhouden uit en heeft naast de functie van pupillenschool ook gefungeerd als penintaire inrichting waar militairen werden gestraft. Een van de mooiere buitenplaatsen die behoort tot Nieuwersluis is de ‘Vijverhof’. Tot 2011 zat hier het hydrobiologisch instituut dat hier in 1957 werd ondergebracht.
In het centrum van het dorp zijn. Ook de ophaalbrug en het kanaal zeer bepalend voor het aanzicht van Nieuwersluis. In de nabijheid van het dorp liggen ook een aantal molens die de moeite van het bezichtigen waard zijn. Zeker de ‘Oudkopermolen’ is een prachtig voorbeeld van een oude wipmolen waarmee het polderlandschap droog werd gehouden. De oorspronkelijke molen werd gebouwd in 1644 en een kleine tweehonderd jaar later, in 1839 werd de molen grondig gerestaureerd. In het recente verleden werd de molen nog eens gerestaureerd in 1994. Nog altijd wordt hij, zij het op vrijwillige basis, als gemaal gebruikt. Daarmee is het nog een van de weinige gemaalmolens die zo nu en dan doet waarvoor deze ooit tot stad gekomen is.