Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oudewater

Oudewater is een prachtig klein stadje in het Groene Hart van de provincie Utrecht. Het stadje ligt aan de lange Linschoten dat via een sluis uitkomt in de  Hollandse IJssel. Oudewater ligt in de gelijknamige gemeente waarvan het de grootste plaats is.

Oudewater is in het begin van de twaalfde eeuw ontstaan in een bocht van de lange Lindschoten. Het stadje is sinds de dertiende eeuw in het bezit van stadsrechten. Oudewater heeft altijd op de grens gelegen tussen de provincies Utrecht en Zuid-Holland. De eerste eeuwen behoorde het stadje tot Utrecht en later to de provincie Zuid-Holland. Nadat de grenzen in 1970 opnieuw bepaald werden is Oudewater weer bij de Provincie Utrecht gevoegd.

Er zijn in het historische centrum van Oudewater veel opmerkelijke monumenten te vinden. Wat dacht je van de zestiende-eeuwse Waag, die jarenlang dienst heeft gedaan als heksenwaag. Het stadhuis van Oudewater stamt uit de tweede helft van de zestiende eeuw en is gebouwd in de voor die tijd typische renaissance stijl. De oude kerk in het stadje is de Sint-Michaëlskerk uit de vijftiende eeuw. Dit is een prachtige grote gotische hallenkerk. Mede door deze schitterende gebouwen wordt een groot deel van het historische centrum gezien als beschermd stadsgezicht.

In Oudewater is een borstbeeld van de vroegere TV held Swiebertje te vinden. Dit beeld is hier in 2003 geplaatst en werd onthult door Joop Doderer die jarenlang in de huid van deze zwerver kroop. Het beeld is in Oudewater geplaatst omdat veel van de buitenopnamen voor deze serie hier werden opgenomen.

Hier ligt Oudewater

Weersverwachting Oudewater

vandaag
7° / 4°
morgen
9° / 1°
28 feb
11° / 3°
29 feb
9° / 7°
1 mrt
11° / 6°
Meer weer van Oudewater op klimaatinfo.nl

Meer informatie