In de gemeente Stichtse Vecht in de provincie Utrecht ligt het dorp Vreeland. Dit dorp in het Gooi heeft een lange geschiedenis en eigenlijk mag het zich stad noemen omdat het al sinds het jaar 1265 stadsrechten heeft.
Ondanks dat Vreeland al eeuwenlang in het bezit is van stadsrechten vinden wij toch dat het plaatsje aan meer dan voldoende aan de voorwaarden voldoet om een vermelding te krijgen op onze website van mooiste dorpjes. Zo telt het dorp nog geen 2000 inwoners en heeft het een prachtige authentieke kern met tal monumentale gebouwen. Dit geldt ook voor de directe omgeving van het dorp. Zo is er een mooie landelijke ligging aan de Vecht met kastelen en grote landhuizen die zijn ontstaan als buitenverblijf van de Amsterdamse kooplieden uit de gouden eeuw. Al deze elementen maken een bezoek aan Vreeland meer dan de moeite waard.
Enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Vreeland zijn de oude kern van het dorp en gewezen kasteel Vredelant. In de historische kern springen de hervormde kerk en de ‘Van Leer Brug’ erg in het oog. Zij zijn ook bepalend voor het aanzicht. Ook de Lindegracht draagt bij aan het authentieke karakter van het dorp. Naast deze wat meer typerende elementen uit de kern van het dorp zijn er ook tal van goed onderhouden monumentale panden die het dorpsaanzicht opsieren.
Kasteel Vredelant werd al gebouwd in de dertiende eeuw en in de loop der eeuwen is dit gebouw regelmatig herbouwd en uitgebreid waarna het in 1529 definitief werd gesloopt. Het kasteel werd oorspronkelijk in opdracht van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden gebouwd in 1253. In het begin deed het gebouw dienst als slot. Hoewel er niet meer veel sporen van het kasteel te vinden zijn op de plek war deze ooit stond, kom je wel veel meer te weten over deze oude burcht die ook fungeerde ter bescherming van Vreeland. Zeker in de beginperiode had het kasteel een belangrijke invloed op de ontwikkeling van Vreeland waardoor het dorp dus ook al redelijk vroeg stadsrechten kreeg.