Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Zeeland

Mooiste dorpjes van Zeeland

Zeeland is een prachtige provincie aan de kust. Al eeuwen lang leven de bewoners hier met de wind, het water en de eeuwige dreiging die dit alles met zich meebrengt. Veel van de prachtige oude dorpjes liggen aan het water en danken hun bestaan aan de nabijheid ervan. Of het nu de handel in allerlei gewassen was of de visvangst op zee. In veel Zeeuwse dorpjes vind je ook de sporen van de gevechten tegen de zee terug. Het moto van de provincie is niet voor niets “ik worstel en kom boven”. In ieder dorp is wel aangegeven waar het hoge water is gekomen of is er via en monumentje in het dorp of in de kerk aangegeven wie er in de loop der eeuwen aan de zee het leven hebben verloren. Zeeland kent vele kleine, oude dorpjes die een bezoekje meer dan waard zijn. Het leukste is het om ze op een mooie zomerdag met de fiets af te gaan. Het landschap rondom de dorpjes is vaak prachtig. Mooie watertjes, schorren, weiden en velden wisselen elkaar af. De meeste dorpjes zijn opgebouwd rondom een kerkje. Vaak zit hier in de buurt een klein marktplaatsje waar in het plaatselijk café het goed uitrusten is van een inspannend tochtje. Via de VVV zijn verschillende fietsroutes te verkrijgen en omdat Zeeland nog steeds bij veel Nederlanders en onze oosterburen een favoriete bestemming is zijn ze in Zeeland uitstekend toegerust om toeristen te ontvangen. Fietsroutes en andere bezienswaardigheden staan prima aangegeven.

Hoewel Zeeland absoluut populair is onder Nederlandse toeristen, zijn het vooral veel oosterburen die naar deze kustprovincie trekken. Vakantiehuizen in Zeeland zijn steeds vaker eigendom van Duitsers. Het grappige is dat als je op zoek gaat naar een particuliere vakantiewoning aan de kust dat je steeds vaker bij een Duitse eigenaar terechtkomt.

De leukste vakanties in Zeeland

Aardenburg

Zeeland

Aardenburg is een van de oudste stadjes in Zeeuws Vlaanderen. Zelfs de Romeinen woonden al in Aardenburg. Resten hiervan zijn nog altijd in het oude dorpje te bewonderen.

Axel

Zeeland

Axel is een klein stadje in Zeeuws-Vlaanderen dat tegenwoordig onder de gemeente Terneuzen valt. Al sinds de tiende eeuw wordt de omgeving van Axel bewoond en sinds de twaalfde eeuw heeft de Axel stadrechten.

Borssele

Zeeland

Borssele is een kleine dorp op het schiereiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland. Borssele ligt in de gemeente Borsele niet ver van de stad Goes en de Westerschelde vandaan.

Brouwershaven

Zeeland

Brouwershaven is een stad met net iets meer dan 1.500 inwoners in het noorden van Schouwen-Duiveland. Brouwershaven is één van de zeventien plaatsen in Zeeland met een beschermd stadsgezicht.

Bruinisse

Zeeland

Bruinisse ligt in het noordoosten van Zeeland aan de Grevelingendam op het eiland Schouwen-Duiveland. Door zijn ligging aan de Grevelingen is Bruinisse vooral in de zomerperiode een populaire vakantie bestemming.

Burgh-Haamstede

Zeeland

Burgh-Haamstede bestaat uit de twee aan elkaar gegroeide dorpen Burgh en Haamstede. De dorpen worden samen gezien als de woonkern Burgh-Haamstede. Het dorp dankt zijn bekendheid aan zijn ligging aan het Noordzeestrand.

Colijnsplaat

Zeeland

Colijnsplaat is een klein dorp op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland. Colijnsplaat is lang onderdeel geweest van de gemeente Kortgene tegenwoordig ligt het dorp in de gemeente Noord-Beveland.

Domburg

Zeeland

Domburg is een populaire badplaats gelegen aan de Zeeuwse kust. Domburg ligt op Walcheren, een voormalig eiland dat door landwinning tot het vasteland van Zeeland is gaan behoren.

Dreischor

Zeeland

Dreischor is een klein dorp met net iets minder dan duizend inwoners in de gemeente Schouwen-Duiveland op het gelijknamige eiland. Dreischor is één van de zeventien plaatsen in zeeland met een beschermd stads of dorps gezicht.

Groede

Zeeland

Groede is een van de minder bekende plaatsjes aan de Zeeuwse kust, maar een echt pareltje. Nog niet verpest door grote hoogbouw appartementen en vakantieparken een prachtig plekje.

Hulst

Zeeland

Hulst is een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland en ligt in Zeeuws-Vlaanderen, provincie Zeeland. Hulst grenst aan België en profileert zich als de meest Vlaamse stad van Nederland.

IJzendijke

Zeeland

Verscholen achter de dijken in het Zeeuws-Vlaamse land ligt het mooie dorpje IJzendijke. Het dorpje ligt vlakbij natuurgebied de Braakman. Het is een prachtig, rustig dorpje waar soms de tijd lijkt stil te staan.

Nisse

Zeeland

Nisse is een klein dorp in Zeeland met ongeveer 600 inwoners in de gemeente Borsele. Nisse is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een bescherm stads of dorpsgezicht hebben.

Noordgouwe

Zeeland

Noordgouwe is een klein dorp in het centrale deel van het eiland Schouwen-Duiveland. Noordgouwe is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een beschermd dorps of stadsgezicht hebben.

Renesse

Zeeland

Renesse is een populaire Zeeuwse badplaats op het eiland Schouwen-Duiveland. De plaats is vooral bij jongeren erg populaire vakantiebestemming. De stranden van Renesse worden ieder jaar druk bezocht.

Retranchement

Zeeland

Retranchement  ligt in Zeeuws-Vlaanderen en behoort tot de gemeente Sluis. Het is het meest westelijke dorp aan de grens met België en telt 310 inwoners. ‘Retranchement’ betekent verschansing.

Sas van Gent

Zeeland

Sas van Gent was tot 2003 een zelfstandige gemeente, maar behoort sindsdien tot de gemeente Terneuzen. Sas van Gent ligt aan het kanaal van Gent naar Terneuzen en heeft hier zijn bestaan hoofdzakelijk aan te danken.

Sint-Maartensdijk

Zeeland

Sint-Maartensdijk is een klein stadje op het eiland Tholen in de provincie Zeeland. Het stadje ligt niet ver bij de Oosterschelde vandaan en heeft een speciale band met de Oranjes.

Sluis

Zeeland

Sluis is een oude vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen net over de Belgische grens. Mede door zijn ligging net over de grens heeft sluis al vele tientallen jaren een grote aantrekkingskracht op Belgische toeristen. Mede hierdoor zijn iedere zondag de winkels geopend in Sluis.

Stavenisse

Zeeland

Stavenisse is een dorp in de gemeente Tholen in de provincie Zeeland. De naam Stavenisse komt voor het eerst voor in de 13de-eeuw, benoemd als eiland. Stavenisse is een liefelijk, rustig dorp gelegen op een vooruitstekende punt van het eiland Tholen met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde. Stavenisse telt 1600 inwoners.

Tholen

Zeeland

Tholen is een klein stadje op het gelijknamige eiland in de provincie Zeeland. Tholen ligt aan het Schelde-Rijnkanaal dat de grens met de provincie Noord-Brabant vormt.

Veere

Zeeland

Veere is een historisch stadje aan het Veerse Meer op het voormalig Zeeuwse eiland Walcheren. Veere is één van de plaatsen in Zeeland die een beschermd stadsgezicht hebben.

Wemeldinge

Zeeland

Wemeldinge ligt in Zuid-Beveland aan de Oosterschelde en de monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Wemeldinge was tot 1970 een zelfstandige gemeente, maar is nu onderdeel van de gemeente Kapelle.

Yerseke

Zeeland

Yerseke is een dorp aan de Oosterschelde in de gemeente Riemerswaal. Yerseke ligt op het schiereiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland. Yerseke staat voornamelijk bekend om zijn mossel en oestercultuur.

Zierikzee

Zeeland

Zierikzee is een stad op het eiland Schouwen-Duiveland in de gemeente met dezelfde naam. Vanwege het dorpse karakter van Zierikzee hebben toch besloten om Zierikzee een plaatsje te geven op mooiste dorpjes.

Zoutelande

Zeeland

Het dorp Zoutelande ligt bijna op de kop van Walcheren, een voormalig eiland dat centraal in de provincie Zeeland ligt. Samen met Dishoek en Westkapelle vormt het het strand van Zoutelande de Zeeuwse Rivièra.