Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aardenburg

Aardenburg is een van de oudste stadjes in Zeeuws Vlaanderen. Zelfs de Romeinen woonden al in Aardenburg. Resten hiervan zijn nog altijd in het oude dorpje te bewonderen.

De Romeinen stichtte hier in 174 een Castellum ter bescherming van de grenzen van het toen Romeinse Rijk. Aardenburg trok als garnizoensplaats handelaren en boeren richting het dorp. Na de val van het Romeinse rijk werd  het Castellum verlaten. Binnenvallende Germaanse stammen en aanvallen van de Vikingen zorgden ervoor dat de plaats de eeuwen daarna verlaten bleef. De monniken van het Gentse Sint Baafs klooster hadden het gebied in handen ,maar konden het door de onlusten niet ontginnen. Pas in 925 was de rust wedergekeerd en werd er een kerk gesticht. De Sint Bavo-kerk.

Aardenburg profiteerde net als andere kleine stadjes, zoals Sluis en Damme, van de nabijheid van het rijke Brugge. De handel in wol en laken zorgde voor een grote bloei van de economie aan de Zeeuws-Vlaamse kust. In 1187 kreeg Aardenburg voor het eerst stadsrechten en werden er versterkingen rondom het dorp aangebracht. Deze werden tijdens de Nederlandse opstand verder uitgebreid. Menno Coehoorn was verantwoordelijk voor de veranderingen die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn in het landschap. Tijdens de Belgische opstand was Aardenburg heel even veroverd door de Belgen.

Bij een wandeling door Aardenburg start je aan de oude kade. De prachtige oude kaaipoort is een overblijfsel uit de tijd vat Aardenburg nog een bloeiende handelsstad was. Tegenwoordig is dit een plek waar veel fietsers even genieten van een lekker kopje koffie. Vanaf de poort loop je de Weststraat in met zijn mooie oude gevels. Aan het einde sla je rechtsaf en kom je uiteindelijk terecht op de mooie markt van Aardenburg.  Vanaf de markt keren we weer terug en gaan linksaf de Sint Bavostraat in om de mooie kerk te bewonderen.  Vanaf hier gaan we de burchtstraat in en komen we langs de oude Romeinse overblijfselen. Via de Reinaertstraat en de Malpertus komen we weer terug bij ons beginpunt de kaaipoort.

Hier ligt Aardenburg

Weersverwachting Aardenburg

vandaag
7° / 5°
morgen
8° / 3°
28 feb
11° / 4°
29 feb
10° / 8°
1 mrt
12° / 5°
Meer weer van Aardenburg op klimaatinfo.nl

Meer informatie