Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Colijnsplaat

Colijnsplaat is een klein dorp op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland. Colijnsplaat is lang onderdeel geweest van de gemeente Kortgene tegenwoordig ligt het dorp in de gemeente Noord-Beveland.

Colijnsplaat is één van de zeventien plaatsen in Zeeland die een beschermd stads of dorpsgezicht hebben. Het huidige Colijnsplaat is pas aan het einde van de zestiende eeuw gesticht. In de tweede en derde eeuw na Christus woonden er in dit gebied de Kelten. Resten van een Keltische tempel die hier moet hebben gestaan zijn in de vorige eeuw uit de Oosterschelde gevist. Het dorp dat bij de tempel lag moet Ganuenta hebben geheten. Eén reconstructie van deze tempel is te bewonderen in dit dorp.

Tijdens de watersnoodramp in 1953 is Colijnsplaat door geluk ontsnapt aan de overstromingen. Dit wordt wel het wonder van Colijnsplaat genoemd. In de nacht van 31 januari op 1 februari werd bijna heel Zeeland getroffen door de ramp. De combinatie van een noordwesterstorm en springtij zette grote delen van de provincie onder water. Dit omdat de dijken in veel gevallen in slechte conditie waren. Dit was ook het geval in Colijnsplaat maar op het moment dat de steunbeer op het punt van bezwijken stond, dreef een losgeslagen schip voor de dijkdoorgang. Hierdoor bleef het dorp beschermd tegen de overstromingen. In het dorp staat een standbeeld dat hier aan herinnerd.

Net buiten Colijnsplaat ligt de Zeelandbrug soms ook wel Oosterscheldebrug genoemd. Deze brug verbindt Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland met elkaar. Deze in 1965 geopende brug is nog steeds de langste brug van Nederland. De totale lengte van de brug bedraagt net iets meer dan vijf kilometer . Tot 1993 moest men aan de zijde van Colijnsplaat tol betalen om over de brug te mogen sindsdien is al het verkeer over de Zeelandbrug gratis. Eén overspanning van de Zeelandbrug kan geopend worden zodat ook de scheepvaart hier ongehinderd kan passeren.

Hier ligt Colijnsplaat

Weersverwachting Colijnsplaat

vandaag
6° / 3°
morgen
3° / 1°
1 dec
1° / -1°
2 dec
4° / -1°
3 dec
4° / 1°
Meer weer van Colijnsplaat op klimaatinfo.nl

Meer informatie