Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Domburg

Domburg is een populaire badplaats gelegen aan de Zeeuwse kust. Domburg ligt op Walcheren, een voormalig eiland dat door landwinning tot het vasteland van Zeeland is gaan behoren.

Domburg kent een geschiedenis die vele eeuwen teruggaat. Al in de Romeinse tijd werd hier de Nehalennia-tempel gebouwd, die tussen de 7e en 17e eeuw bedolven heeft gelegen onder het duinzand. In de Romeinse periode is de plek waar nu Domburg staat ook als militaire nederzetting gebruikt. Dat is af te leiden uit vondsten die de vorige eeuw rondom Domburg gedaan zijn. De Middeleeuwen is eigenlijk het tijdperk geweest waarin Domburg eigenlijk gesticht is. Waarschijnlijk is in de negende eeuw na Christus er een zogenaamde burg ontstaan, die in de loop van de tiende eeuw een woonfunctie kreeg. De naam Dumburgh duikt rond het jaar 1200 op. Dit is later verbasterd in Domburg.

De functie van badplaats kreeg Domburg al in de negentiende eeuw, toen men vanuit Middelburg met koetsen naar Domburg trok om te baden in de zee. Binnen enkele decennia kwam er een Badpaviljoen en een Badhotel. Het Oude Badhotel dat stamde uit 1866 is in 1993 verdwenen. Het Badpaviljoen uit 1889 verving het eerste Badpaviljoen. Het tweede exemplaar is inmiddels gerestaureerd en belangrijke blikvanger in de duinen van Domburg. Het toerisme van buiten Zeeland kwam op gang toen in 1870 de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen operationeel werd. Inmiddels weten toeristen uit hoofdzakelijk Nederland, Duitsland en België.

Domburg is gezegend met een heerlijk lang zandstrand, waar het ieder seizoen wel heerlijk vertoeven is. De strandtenten zorgen in de zomer voor verkoelende dranken, terwijl in de wintermaanden snert en warme chocomelk zorgen voor verwarming van wandelaars die op het strand uit komen waaien. Kenmerken op het strand zijn de kleurige recreatiehuisjes.

Het dorp zelf heeft gelukkig haar mondaine sfeer behouden. Het toerisme is wel aanwezig, maar heeft het dorp niet getransformeerd tot een kakofonie van neon en winkelrekken vol meuk. Dat Domburg haar eigen karakter heeft weten te behouden maakt het één van de mooiste dorpjes van Zeeland.

Hier ligt Domburg

Weersverwachting Domburg

vandaag
7° / 4°
morgen
8° / 5°
7 dec
5° / 3°
8 dec
10° / 4°
9 dec
11° / 9°
Meer weer van Domburg op klimaatinfo.nl

Meer informatie