Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sas van Gent

Sas van Gent was tot 2003 een zelfstandige gemeente, maar behoort sindsdien tot de gemeente Terneuzen. Sas van Gent ligt aan het kanaal van Gent naar Terneuzen en heeft hier zijn bestaan hoofdzakelijk aan te danken.

Dit kanaal werd in de 16de eeuw gegraven nadat de Lieve verzand was en Keizer Karel V toestemming gaf om de dijk hier te doorbreken met een sluis. De hierbij ontstane nederzetting werd al snel aangevallen in de brand gestoken door de Watergeuzen. Hierna ontstond rond Sas van Gent één van de grootste en sterkste vestingwerken in Nederland. De vesting bestond uit zes bolwerken, zes ravelijnen, twee lunetten en drie stadspoorten. Tijdens de grote werkloosheid in de jaren ’30 van de vorige eeuw is de vesting op enkele fragmenten na in zijn geheel gesloopt door tewerkgestelde werklozen.

Tegenwoordig is Sas van Gent een eigentijds dorp waarbinnen ieder jaar meerder activiteiten worden gehouden. Eén van de voorbeelden hiervan is het festival Rock around the Bridge, dat hier sinds 1992 gehouden wordt. Tijdens het carnaval spreekt men hier van Betekoppenstad en heten de inwoners Betekoppen. Iedere carnaval wordt er hier op de dinsdagavond een lichtjesparade gehouden. De Vlaamse zanger Louis Neefs heeft het lied Annelies uit Sas van Gent geschreven, dit nummer is onder ander gecoverd door Rob de Nijs. Een groot nadeel van Sas van Gent is dat er door de ligging aan het kanaal er veel industrie in de directe omgeving van het dorp is.

Hier ligt Sas van Gent

Weersverwachting Sas van Gent

vandaag
9° / 6°
morgen
8° / 4°
28 mrt
11° / 1°
29 mrt
16° / 7°
30 mrt
15° / 10°
Meer weer van Sas van Gent op klimaatinfo.nl

Meer informatie