Weersverwachting Brielle

vandaag
10° / 3°
morgen
12° / 2°
24 apr
12° / 4°
25 apr
11° / 2°
26 apr
11° / 4°

Brielle

Waar ligt Brielle?

Externe links

Brielle is een vestingstad en de oude walen zijn nog steeds goed te zien. Ze zijn vorig eeuw geheel gerestaureerd en na de 17e eeuw nog amper verandert. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar je dit soort vestingwerken nog kunt aanschouwen. Veel oude gebouwen uit de bloeitijd in de 16e en 17e eeuw zijn nog bewaard gebleven. De oude kerk, het voormalig weeshuis, het Arsenaal en veel panden aan de kaaistraat en Vischstraat geven Brielle een charmante uitstraling. Bijzonder is de oude Sjoel. Het is een zeer oude synagoge, al gebouwd in 1871. Na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw in verval. In 2005 werd het echter volledig gerestaureerd en doet nu dienst als ontmoetingscentrum.

Nederlandse opstand
Brielle is natuurlijk vooral bekend als groot historische keerpunt in de Nederlandse opstand of te wel tachtigjarige oorlog. Nadat de Geuzenvloot op 1 april 1572, eigenlijk uit pure pech, voor de poorten van de stad was aangekomen werd de stad in naam van de prins ingenomen. Den Briel was toen een zeer strategisch gelegen stadje aan belangrijke vaarroutes en dus een belangrijke militaire overwinning. Het was ook de eerste echte grote overwinning voor de Geuzen in de Nederlanden. Brielle viert deze bevrijdingsdag op 1 april nog steeds vol overgave. In historische kledij wordt nog steeds de stad ieder jaar opnieuw veroverd waarop er een groots feest losbarst in de stad. Ook na 1572 bleef Den Briel belangrijk voor de opstand. En twee van Hollands zeehelden zijn ook geboren in dit dorp namelijk Maarten Tromp en Witte de With.

De nacht voor de herdenking in Brielle noemt men hier de kalknacht. Ieder jaar is er een kat en muis spel tussen groepen jongeren en politie. De jongeren proberen met kalk, meestal witte kalkstiften, grappige leuzen en teksten op ramen en muren te zetten.

Foto's van Brielle