Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Oud Ade

In de provincie Zuid-Holland ligt het dorp Oud Ade. Het dorp maakt sinds 1 januari 2009 deel uit van de gemeente Kaag en Braassem. Daarvoor was het onderdeel van de gemeente Alkemade. Het dorp is gesitueerd in het noorden van de provincie.

Oud Ade telt nog geen 1.000 inwoners. Wat betreft het inwonersaantal voldoet het dorp al volledig aan een belangrijk criterium voor een plek op de website met mooiste dorpjes. Daarnaast heeft het dorp nog een aantal elementen waardoor een vermelding hier wat ons betreft volledig wordt gelegitimeerd.
Zo heeft Oud Ade een aantal bouwwerken die onlosmakelijk zijn verbinden met het polderlandschap waar het dorp deel van uitmaakt. Ondanks dat het dorp is ontstaan in de negentiende eeuw heeft het een zeer authentiek karakter voor deze contreien door bijvoorbeeld de poldermolens, waarvan enkele zeer oud en interessant zijn.  Door Oud Ade te bezoeken leer je meer over het prachtige polderlandschap waar het dorpje onderdeel van is.

Belangrijke trekpleisters zijn dan ook de poldermolens die zo bepalend voor het landschap. Een interessante molen is de wipmolen ‘Vrouw Vennemolen’. Een wipmolen kan worden gezien als de oudste variant onder de poldermolens. De eerste wipmolens ontstonden al in de vijftiende eeuw. De ‘Vrouw Vennemolen’ dateert uit de zeventiende eeuw en valt sinds 1961 onder toezicht van de Rijnlandse Molenstichting. Al sinds 1954 is de rol als gemaal overbodig. De Vrouw Vennepolder is sindsdien aangesloten op een elektrisch gemaal. In 1998 is de molen nog grondig gerenoveerd waardoor het een prachtig voorbeeld is van een wipmolen.  Een andere wipmolen in de buurt is de Akkerslootmolen die dateert uit de achttiende eeuw. Ook voor deze molen geldt dat ze prachtig onderhouden is en niet meer dienstdoet als gemaal.  Een andere belangrijke trekpleisters die te vinden is bij Oude Ade zijn de Kagerplassen.  De plassen staan bekend om hun vele eilanden en ook om de uitstekende omstandigheden voor liefhebbers van de watersport. Veel plekken op en rond plassen zijn met elkaar verbonden door de aanwezigheid van veerponten. Het weidse karakter en een aantal authentieke gebouwen zorgen ervoor dat Oude Ade een interessante bestemming maken om eens te bezoeken en meer te leren over de polderlandschappen in deze regio.

Hier ligt Oud Ade

Weersverwachting Oud Ade

vandaag
22° / 17°
morgen
22° / 15°
23 jul
20° / 17°
24 jul
20° / 15°
25 jul
23° / 14°
Meer weer van Oud Ade op klimaatinfo.nl

Meer informatie