Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sommelsdijk

Sommelsdijk is het grootste dorp op het eiland Goeree-Overflakkee. Het is vastgegroeid aan Middelharnis, waardoor het lijkt alsof het één dorp is.

De geschiedenis van Sommelsdijk start in de zestiende eeuw. In het jaar 1573 om precies te zijn. Het dorp is al van het begin af aan een hervormde gemeente. De Hervormde Kerk vormt het middelpunt van Sommelsdijk. Opvallend feit is dat Sommelsdijk, dat vroeger Sonnemaresdijk heette, het enige dorp op Goeree-Overflakkee is dat ooit deel uitmaakte van het gewest Zeeland. Tegenwoordig behoort Sommelsdijk tot de provincie Zuid-Holland. Dankzij de historische kern mag je Sommelsdijk tot de mooiste dorpjes van Zuid-Holland rekenen. Het centrum van het dorp is zoals toentertijd gebruikelijk rondom de kerk gebouwd. De straten direct rond de kerk heten Kerkstraat, Enkele Ring en Dubbele Ring. In deze straatjes zie je tal van historische panden staan. Zij vormen samen met de Hervormde Kerk een beschermd dorpsgezicht.

De Voorstraat is volgens velen de mooiste straat van Sommelsdijk. Deze straat heeft door de vele bomen en prachtige gevels een statig uiterlijk. Een groot deel van de panden aan de Voorstraat staat in het rijksmonumentenregister, zoals bijvoorbeeld het negentiende-eeuwse woonhuis op nummer 22 dat opvalt door zijn torentje op het dak.

Binnen de bebouwde kom staat er een oude stellingmolen: De Korenbloem. Deze bakstenen molen staat hier al sinds 1705. Nadat de molen aan de toenmalige gemeente Sommelsdijk verkocht werd, volgde er tussen 1975 en 1977 een restauratie. Op afspraak kan de oude molen bezocht worden.

Naast de entree van de Hervormde Kerk staat het Koeienwachtertje. Dit standbeeld is een eerbetoon aan de landarbeiders en iedereen die in de vroegere landbouw werkzaam was. De reden om voor een koeienwachtertje te kiezen is omdat de meesten op jonge leeftijd (vaak al een jaar of 9 tot 10) begonnen als een koeienwachtertje. Zij gingen met ongeveer 10 koeien op stap. Het standbeeld symboliseert de sociale ongelijkheid, omdat kinderen uit de lagere sociale klasse vaak de lagere school niet afmaakten.

 

Hier ligt Sommelsdijk

Weersverwachting Sommelsdijk

vandaag
18° / 11°
morgen
17° / 13°
15 jun
17° / 12°
16 jun
19° / 14°
17 jun
18° / 16°
Meer weer van Sommelsdijk op klimaatinfo.nl

Meer informatie