Neder-Oostenrijk

Oostenrijk

Neder-Oostenrijk is een deelstaat in het noorden van Oostenrijk. De hoofdstad van de deelstaat is Sankt Pölten. Neder-Oostenrijk is een echte sportieve vakantieregio. De mogelijkheden om te fietsen, wandelen en bergbeklimmen zijn hier legio. Er zijn ruige mountainbiketochten, maar ook prachtige fietstochten langs de oevers van de rivier de Donau. Geschikt voor iedereen die niet zo van klimmen houdt. Langs de rivier de Donau vindt je ook veel rivierzwembaden waar je lekker in de rivier kunt afkoelen. Door de rijke geschiedenis van het gebied zijn er overal prachtige burchten en kastelen te bewonderen. Wie van kunst, cultuur en geschiedenis houdt kan hier zijn hart ophalen. Ook wijn liefhebbers komen hier aan hun trekken. Het beroemde Weinviertel ligt ook in de deelstaat. Een prima plaats om lekkere Oostenrijkse wijntjes te proeven.

Dürnstein

Dürnstein is een kleine gemeente en een dorp in het centrale deel van Oostenrijk in de regio Neder-Oostenrijk. Het dorp ligt aan de Donau maar staat hoofdzakelijk bekend om zijn voormalige burcht waar koning Richard de Eerste gevangen werd gehouden.

Door zijn ligging aan de Donau is Dürnstein samen met de rest van de toeristische regio Wachau. Deze vallei strekt zich uit tussen de plaatsen Melk en Krems an der Donau. De regio Wachau is zo bijzonder dat hij is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit omdat de regio zo uniek is en omdat de dorpen en de verschillende bezienswaardigheden in Warchau gebouwd zijn in een bijzondere stijl. Het klooster van Dürnstein behoord tot deze bezienswaardigheden.

» meer over Dürnstein

Krems an der Donau

Krems an der Donau ligt zoals zijn naam al doet vermoeden aan de Donau in de regio Neder-Oostenrijk. Krems an der Donau ligt in de toeristische regio Wachau en staat dus op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Krems an der Donau is de grootste plaats in dit gebied en is eerder een stadje te noemen dan een dorp. Door de indeling en uitstraling van Krems an der Donau hoort hij toch thuis tussen de mooiste dorpjes van Oostenrijk. Het is een oud stadje dat al meer dan 1.000 jaar oud is. Het middeleeuwse centrum van Krems an der Donau staat bekend als erg fraai en zeker het bezoeken waard. Dit deel van het stadje is gebouwd tussen de 14de en 19de eeuw en bijzonder goed bewaard gebleven.

» meer over Krems an der Donau

Maria Taferl

Maria Taferl is een klein dorpje en een gemeente in het westelijke deel van de regio Neder-Oostenrijk. Het dorp is een bekend bedevaartsoord. Ieder jaar komen er gemiddeld 300.000 pelgrims naar het dorp toe om het beeld Maria der Smarten.

Over de vroegste geschiedenis van het dorp is niet heel veel bekend wel is zeker dat het dorp al bestond ten tijde van de Romeinen. In de loop der eeuwen heeft het dorp toebehoord aan verschillende graafschappen, rijken en koninkrijken. De bekendste hiervan zijn de Habsburgers geweest. Een van de oudste bezienswaardigheden in de stad is een Keltische offersteen. Om deze offersteen is in de zeventiende eeuw een balustrade gebouwd.

» meer over Maria Taferl

Melk

Melk is een klein stadje in het centraal westelijke deel van de regio Neder-Oostenrijk. Het stadje ligt aan de Donau en staat bekend om de Benedictijnse abdij van Melk. De prachtige abdij is al van verre te zien als je op de Donau richting Melk vaart.

Het dorpje Melk is een oud dorpje dat al ten tijden van de Romeinen bestond. Indertijd stond het dorp bekend onder de naam Namare. In de middeleeuwen werd dit veranderd in Medelike wat uiteindelijk Melk werd. Het dorpje werd pas serieus op de kaart gezet de bouw van de abdij. In de elfde eeuw was Melk het machtscentrum van één van de graafschappen van Oostenrijk maar de abdij is altijd zelfstandig geweest. In de loop der eeuwen is Melk meerdere malen overstroomd door de Donau. Dit gebeurde voor het laatst in 2013, grote delen van het dorp liepen toen onder water.

» meer over Melk