Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hallstatt

Als een Oostenrijks dorp zo intrigerend is dat Chinezen het dorp tot in het kleinste detail nabouwen in China, dan moet het wel een heel bijzonder plaatsje zijn. Dat is Hallstat dan ook!

Het dorpje Hallstatt telt nog geen duizend inwoners en ligt in de Oostenrijkse deelstaat Opper-Oostenrijk. In de zomer, als het toerisme naar deze regio volop bezig is, lopen er op een gemiddelde dag meer Chinezen en mogelijk ook andere Aziaten (wij vragen de mensen immers niet naar hun paspoort) dan Europeanen rond in Hallstatt. Als wij een schatting mogen doen op basis van onze eigen ervaringen dan schatten we dat hartje zomer midden op de dag zo’n tweederde van de mensen op straat een Aziatisch uiterlijk heeft. Hoewel het door de vele toeristen soms lastig is om de ware schoonheid van Hallstatt nog te zien, begrijpen we de toestroom van mensen deels wel. Ja, Hallstatt behoort zeker tot de mooiere dorpen van de regio. Echter hadden wij het gevoel dat we in Volendam rondliepen. De authenticiteit is door het toerisme duidelijk verdreven.

Op het moment dat ik vanaf Hallstatt uitkijk over de Hallstättersee vraag ik me af hoe mooi het hier zal zijn op het moment dat de toestroom aan toeristen niet aanwezig is. Op het moment dat Hallstatt gewoon even Hallstatt mag zijn moet het mede door de ligging aan het meer een prachtige plek zijn.

Een groot deel van Hallstatt bestaat uit horeca en winkeltjes. Het toerisme is hier immers een ware goudmijn. Daarnaast zijn er verschillende bezienswaardigheden te ontdekken zoals het Hallstattmuseum, de oude zoutmijn en het knekelhuis dat bij het kerkhof te vinden is. Een populaire bezigheid onder toeristen is het huren van een bootje of een waterfiets. De waterfietsen hebben de vorm van een zwaan. Deze prachtige vogels zie je in het echt ook langs de waterkant.

Het centrum van Hallstatt is autoluw. Als toerist mag je er met de auto niet in. Je moet parkeren op één van de drie betaalde parkeerplaatsen. Als je de pech hebt dat P1 en P2 vol zijn dan moet je op P3 parkeren. Van daaruit is het ongeveer twee kilometer wandelen naar het centrum van Hallstatt (en ook weer twee kilometer terug).

Zoals in de introductie geschreven is er een replica van Hallstatt gebouwd in China. Deze kopie van Hallstatt is te vinden in de stad Luoyang in Bolou. Op het moment dat men in Hallstatt zelf lucht kreeg van de Chinese kopie van hun dorp was deze al in een vergevorderd stadium qua bouw. Er is nooit officiële toestemming gevraagd. Naar het schijnt zijn Chinese architecten vermomd als toeristen meerdere keren naar Hallstatt afgereisd om hun informatie stiekem te verzamelen.

Hier ligt Hallstatt

Weersverwachting Hallstatt

vandaag
3° / -1°
morgen
2° / -1°
19 apr
4° / -2°
20 apr
2° / -1°
21 apr
-1° / -3°
Meer weer van Hallstatt op klimaatinfo.nl

Meer informatie