Senegal

Senegal

Senegal is zeker niet het eerste land waar je aan denk als je mooie dorpen wil bezoeken. Toch zijn er ook in Senegal enkele dorpen te vinden die meer dan de moeite waard zijn. Terwijl het merendeel van de dorpen in Senegal veel van hetzelfde is, stoffige straten met eindeloze rijen betonnen winkeltjes. Voor de winkels staan er kramen waar werkelijk waar alles verkocht wordt. Groente, fruit, tweedehands kleding, auto-onderdelen en medicijnen, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt er verkocht. Toch hebben wij twee dorpen gevonden die niet aan dit stereotype voldoen. Beide dorpen liggen op eilanden waardoor ze door de eeuwen heen een eigen karakter hebben kunnen ontwikkelen. Deze dorpen onderscheiden zich door kleurgebruik, het verbod op gemotoriseerd verkeer en een andere mentaliteit.

Dit is met name te merken aan het feit dat de dorpen op deze eilanden een behoorlijk stuk netter en opgeruimder zijn dan de meeste dorpen en steden in het land. Natuurlijk kom je er ook zwerfvuil tegen, maar veel minder dan in andere delen van Senegal. Je zou kunnen zeggen dat de bevolking trotser is op hun eiland.

Fadiouth

Fadiouth is een klein eiland en een dorp voor de kust van Senegal. Het dorp behoort tot de dichtstbevolkte eilanden ter wereld. Fadiouth is een schelpeneiland dat met het vaste land wordt verbonden met een brug.

Het is niet precies bekend wanneer de eerste mensen zich op Fadiouth eiland vestigden, maar de vermoedens zijn dat dit al ver voor onze jaartelling gebeurde. Fadiouth is net als enkele tientallen andere eilanden in de Saloum delta ontstaan door de mens. De eerste bewoners van dit gebied leefden voornamelijk van de schelp en schaaldieren die in dit gebied leven. De schelpen werden op de grond gegooid af achtergelaten. Als je dit proces enkele honderden jaren herhaald ontstaan er vanzelf schelpeneilanden. Nog steeds groeit het eiland Fadiouth ieder jaar een beetje vanwege de schelpen die op de grond worden gegooid. De kleinere schelpen worden op de straten en pleinen gelegd terwijl de grotere op de plaatsen worden gelegd waar de inwoners samenkomen.

» meer over Fadiouth

Gorée

Gorée is een eiland en een dorp ongeveer vier kilometer voor de kust van Dakar. Het eiland Gorée heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Gorée is in de zeventiende eeuw nog enkele jaren in Hollandse handen geweest.

Het eiland Gorée werd in de vijftiende eeuw ontdekt door de Portugezen, het zou echter tot het begin van de zeventiende eeuw duren voordat de Nederlanders het eiland koloniseerden. Het waren de Nederlanders die het eiland zijn huidige naam gaven. Gorée werd vernoemd naar het voormalige Zuid-Hollandse eiland Goeree. Indertijd dat Gorée tot Nederland behoorde, was het in handen van de West-Indische Compagnie. Deze lieten twee forten op het eiland bouwen, beide forten zijn nog op het eiland te vinden, al is het uiterlijk sterk veranderd. Later zou het eiland in Engelse handen vallen, heroverd worden door Michiel de Ruyter om vervolgens weer in Franse handen te vallen. De Franse en de Engelsen wisselden het eigendom nog een paar keer uit voordat Gorée samen met de rest van Senegal in 1960 onafhankelijk werd.

» meer over Gorée