Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gorée

Gorée is een eiland en een dorp ongeveer vier kilometer voor de kust van Dakar. Het eiland Gorée heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Gorée is in de zeventiende eeuw nog enkele jaren in Hollandse handen geweest.

Het eiland Gorée werd in de vijftiende eeuw ontdekt door de Portugezen, het zou echter tot het begin van de zeventiende eeuw duren voordat de Nederlanders het eiland koloniseerden. Het waren de Nederlanders die het eiland zijn huidige naam gaven. Gorée werd vernoemd naar het voormalige Zuid-Hollandse eiland Goeree. Indertijd dat Gorée tot Nederland behoorde, was het in handen van de West-Indische Compagnie. Deze lieten twee forten op het eiland bouwen, beide forten zijn nog op het eiland te vinden, al is het uiterlijk sterk veranderd. Later zou het eiland in Engelse handen vallen, heroverd worden door Michiel de Ruyter om vervolgens weer in Franse handen te vallen. De Franse en de Engelsen wisselden het eigendom nog een paar keer uit voordat Gorée samen met de rest van Senegal in 1960 onafhankelijk werd.

Vandaag de dag is Gorée een belangrijke toeristische bezienswaardigheid die terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het eiland is toegevoegd aan de lijst vanwege de belangrijke rol dat het gespeeld heeft tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Op het eiland is nog steeds het huis te zien waar de tot slaaf gemaakten gevangen werden gehouden voordat ze verscheept werden richting Amerika. De lokale gidsen kunnen je de mensonterendste verhalen vertellen over dingen die gebeurd zijn met de slaven in deze periode.

Neem deze verhalen wel met een korrel zout want hoewel er verschrikkelijk dingen gebeurd zijn, kan een deel van de verhalen die er verteld worden niet waar zijn. Zo hoorde ik één gids vertellen dat er meer dan tien miljoen slaven via het eiland verscheept zijn. Dat zou in realiteit betekenen dat zo goed als iedere tot slaaf gemaakte die uit Afrika vertrokken is via Gorée is gegaan. Er zijn meerdere boeken geschreven die de meeste verhalen die over Gorée de rondte gaan tenietdoen.

Toch is het verleden van Gorée als je er rondloopt bijna voelbaar. Dit weerhoudt de lokale bevolking er overigens niet van om het hele eiland om te toveren tot een souvenirwinkel. Overal op het eiland kom je kleine en grote winkeltjes tegen. Ieder plaats op het eiland nog maar een beetje aantrekkelijk is voor toeristen zijn wel winkeltjes te vinden. In ieder winkeltje wordt min of meer hetzelfde verkocht. De weg naar de hoogste top van het eiland wordt ingenomen door lokale kunstenaars die hun meesterwerken proberen te slijten. Voor je tot een koop overgaat moet je wel flink onderhandelen over de prijs. Als je ongeveer één derde van de originele prijs betaald dan zit je meestal wel goed. Belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland zijn het Fort D’Estrees, het Maison des esclaves en de kanonnen die gebruikt werden tijdens de film “The Guns of Navaronne”.

Hier ligt Gorée

Weersverwachting Gorée

vandaag
35° / 29°
morgen
33° / 28°
15 jul
35° / 27°
16 jul
36° / 28°
17 jul
37° / 29°
Meer weer van Gorée op klimaatinfo.nl

Meer informatie