Weersverwachting Gorée

vandaag
32° / 21°
morgen
33° / 20°
4 dec
33° / 21°
5 dec
33° / 21°
6 dec
33° / 19°

Gorée

Waar ligt Gorée?

Externe links

Vandaag de dag is Gorée een belangrijke toeristische bezienswaardigheid die terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het eiland is toegevoegd aan de lijst vanwege de belangrijke rol dat het gespeeld heeft tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Op het eiland is nog steeds het huis te zien waar de slaven gevangen werden gehouden voordat ze verscheept werden richting Amerika. De lokale gidsen kunnen je de meest mensonterende verhalen vertellen over dingen die gebeurd zijn met de slaven in deze periode.

Neem deze verhalen wel met een korrel zout want ondanks het feit dat er verschrikkelijk dingen gebeurd zijn, kan een deel van de verhalen die er verteld worden niet waar zijn. Zo hoorde ik één gids vertellen dat er meer dan tien miljoen slaven via het eiland verscheept zijn. Dat zou in realiteit betekenen dat zo goed als iedere slaaf die uit Afrika vertrokken is via Gorée is gegaan. Er zijn meerdere boeken geschreven die de meeste verhalen die over Gorée de rondte gaan tenietdoen.

Toch is het verleden van Gorée als je er rondloopt bijna voelbaar. Dit weerhoudt de lokale bevolking er overigens niet van om het hele eiland om te toveren tot een souvenirwinkel. Overal op het eiland kom je kleine en grote winkeltjes tegen. Ieder plaats op het eiland nog maar een beetje aantrekkelijk is voor toeristen zijn wel winkeltjes te vinden. In ieder winkeltje wordt min of meer hetzelfde verkocht. De weg naar de hoogste top van het eiland wordt ingenomen door lokale kunstenaars die hun meesterwerken proberen te slijten. Voor je tot een koop overgaat moet je wel flink onderhandelen over de prijs. Als je ongeveer één derde van de originele prijs betaald dan zit je meestal wel goed. Belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland zijn het Fort D’Estrees, het Maison des esclaves en de kanonnen die gebruikt werden tijdens de film “The Guns of Navaronne”.

Foto's van Gorée