Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Betliar

Betliar is een klein dorp in het zuidoosten van Slowakije in de regio Košice. Het dorpje is voornamelijk bekend door het prachtige kasteel van Betliar. In het dorp wonen in totaal iets minder dan duizend mensen

Het mooie slot Betliar is voor de meeste mensen de reden een bezoek te brengen aan het dorpje Betliar. Het prachtige renaissanceslot is een van de weinige kastelen die het communisme overleefd hebben. Zowel het interieur als de gehele collectie kunst en andere bijzondere voorwerpen in het kasteel zijn nog helemaal in tact. Kasteel Betliar geeft een prachtig beeld hoe de rijke adel in de 19 en begin 20e eeuw leefde.

Naast het prachtige slot Betliar vindt je in Betliar nog twee mooie oude kerken. De rooms katholiek kerk is het oudste monument van Betliar De kerk werd gebouwd in de 14e eeuw in gotische stijl. De toren werd gebouwd in de 17e eeuw. In de kerk zelf zijn enkel barokke standbeelden. Het andere monument is de evangelische kerk. Deze werd gebouwd in de 18e eeuw. In het dorpje zijn verder vooral veel hotelletjes en benb’s te vinden.

Het dorpje Betliar is van oudsher een dorpje dat leefde van de mijnbouw, nog steeds zijn er verschillende verwijzingen naar deze vervlogen traditie te vinden in het dorp. Het kasteel van Betliar is het gehele jaar geopend voor het publiek, maar kan alleen tijdens een rondleiding met gids bezocht worden. Deze startten in de zomermaanden ieder half uur dus heel lang zal je niet moeten wachten. Jammer is wel dat de rondleidingen alleen in het Slowaaks gegeven worden. Als niet Slowaaks sprekende toerist krijg je een papiertje waar de verschillende ruimtes kort besproken worden. Dat is jammer aangezien je op deze manier niet de hele geschiedenis van het kasteel meekrijgt. Toch is het dorpje en het kasteel van Betliar zeer zeker de moeite van het bezoeken waard.

Hier ligt Betliar

Weersverwachting Betliar

vandaag
25° / 18°
morgen
28° / 15°
23 jul
22° / 17°
24 jul
24° / 14°
25 jul
20° / 15°
Meer weer van Betliar op klimaatinfo.nl

Meer informatie