Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spišská Kapitula

Spisská Kapitula is een klein dorp dat vroeger uitsluitend bedoeld was voor de geestelijkheid. Het dorp bestaat uit een kerk, een klooster en een straat die worden ontsloten van de buitenwereld door een stadsmuur.

Het is een van de weinige dorpen of vestigingen in Slowakije in deze vorm die bewaard zijn gebleven in deze staat. Mede hierdoor is het dorp terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Spisska Kapitulá is gebouwd op een heuvel uitkijkend over het dorp Spisské Podhradie en kijk in de verte uit op het kasteel Spissky Hrad. Het mooiste uitzicht op het kasteel heb je vanaf de kleine stadspoort in het laagste deel van het dorp.

Het belangrijkste bouwwerk van Spisská Kapitula is de Sint-Maartenkathedraal. Deze kathedraal, gewijd aan Martinus van Tours is gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw in de Romaans gotische stijl. Het is een van de mooiste en meest interessante Romaanse bouwwerken die vandaag de dag nog te vinden zijn in Slowakije. In de kathedraal zijn verschillende graven te vinden van de voormalige kasteelheren en een prachtig middeleeuws altaar. Toen wij het dorp bezochten was de kathedraal vanwege renovatiewerken helaas gesloten.

Een andere bezienswaardigheid is het dorpje is de klokkentoren. In deze klokkentoren is tegenwoordig een koffiebar gevestigd, loop je iets verder dan kom je bij het hotel-restaurant van het dorp uit. Tussendoor zie je prachtige oude huizen, vaak in slechte staat, Oostblok flats en wat blinde muren. In een deel van de huizen en flats wonen nog steeds nonnen al worden dat er steeds minder. Spisská Kapitula is vanwege de Sint-Maartenkathedraal de moeite van het bezoeken waard, zeker in combinatie met een bezoek aan Spisské Podhradie en het kasteel Spissky Hrad.

Hier ligt Spišská Kapitula

Weersverwachting Spišská Kapitula

vandaag
18° / 7°
morgen
22° / 8°
16 jun
17° / 10°
17 jun
23° / 8°
18 jun
26° / 11°
Meer weer van Spišská Kapitula op klimaatinfo.nl

Meer informatie