Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spisské Vlachy

Spisské Vlachy is een klein dorp en een gemeente in het centraal oostelijke deel van Slowakije. Het dorp behoort bestuurlijk tot de regio Košice. Het dorp en de regio rondom Spisské Vlachy zijn geliefd bij toeristen.

Het dorp Spisské Vlachy is te vinden net iets ten noorden van de Hornád rivier, op de plaats waar de rivier een kreek vormt. Het dorp wordt in de eerste helft van de dertiende eeuw genoemd in de geschiedenisboekjes. Op dat moment werd het dorp door koning Béla de Vierde voor driehonderdzestig verpand aan Polen. In deze periode was Spisské Vlachy al een belangrijke plaats met een ziekenhuis en een Latijnse school. Door de eeuwen heen is het dorp tweemaal verwoest door een grote brand.

In de zestiende eeuw werd er in de omgeving van het dorp een kopermijn ontdekt wat ervoor zorgde dat de ontwikkeling van het dorp in een stroomversnelling raakte. Spisské Vlachy kreeg stadsrechten en toestemming om een iedere week een markt te organiseren en enkele andere evenementen waardoor de regionale functie van het dorp nog groter werd. Met het geld dat verdiend werd in de kopermijnen bouwde het dorp een zaagmolen.

Vandaag de dag wordt het zicht van het dorp gedomineerd door drie of vier belangrijke bouwwerken. Als eerste het historische stadhuis met zijn karakteristieke toren. Het gebouw wordt vandaag de dag gebruikt als kapel. Naast de kapel staat de rooms-katholieke kerk uit het begin van de dertiende eeuw en centraal op de rotonde vind je nu de oude Maria pilaar. De rooms-katholieke kerk werd in de vijftiende eeuw gedeeltelijk herbouwd in de barokke-stijl. De belangrijkste bezienswaardigheden in de kerk zijn de koperen doopvont en een houten kruisbeeld uit het begin van de zestiende eeuw.

Hier ligt Spisské Vlachy

Weersverwachting Spisské Vlachy

vandaag
16° / 10°
morgen
13° / 5°
26 mrt
13° / 3°
27 mrt
7° / -2°
28 mrt
-1° / -7°
Meer weer van Spisské Vlachy op klimaatinfo.nl

Meer informatie