Getaria is een kleine, maar bijzonder populaire bad- en vissersplaats in het noorden van Baskenland. Het dorp heeft minder dan drieduizend inwoners, maar tijdens zonnige dagen zijn er zeker tweemaal zoveel toeristen in het dorp en op de stranden te vinden.
Het dorp wordt aan het begin van de dertiende eeuw voor het eerst genoemd in de geschiedenisboeken, waardoor we vrij stellig kunnen zeggen dat het waarschijnlijk ergens in de dertiende eeuw is gesticht. Er zijn resten gevonden uit de ijzertijd en de Romeinse tijd, maar geen sporen van permanente bewoning. Het dorp heeft een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van de provincie Gipuzkoa, die nog steeds onderdeel uitmaakt van de regio Baskenland. De broederschap van Gipuzkoa die dit voor elkaar heeft gekregen, kwam met regelmaat bij elkaar in de Verlosserskerk van Getaria of San Salbador Eliza. Deze kerk is helaas niet geopend voor publiek en kan alleen onder begeleiding bezocht worden.
Overnachten in Getaria
Overnachten in Getaria biedt een onvergetelijke ervaring, door de bijzondere sfeer van deze schilderachtige Baskische kustplaats. Het is een unieke beleving om nog tot laat op de terrassen van Getaria te verblijven, terwijl de toeristen langzaam het dorp verlaten. De straten worden rustiger en de sfeer relaxter, het is alsof er een deken van rust over het dorpje valt. Een overnachting in Getaria is de ideale manier om alles uit je vakantie naar de Baskische kust te halen. Een van de mooiste hotels, met uitzicht op het strand, is het Hotel Itxas Gain Getaria. Andere goed opties zijn Hotel Rural Gaintza en Saiaz Getaria Hotela. Liever een appartement, kijk dan hier eens naar.
Toch is deze kerk een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Getaria. De prachtige toren staat aan het einde van de Calle Mayor en zorgt voor een prachtig uitzicht vanuit deze straat. Dit is de leukste straat van het dorp met gezellige bars, restaurants en verschillende winkeltjes. Als je door de straat loopt, kom je er gelijk achter wat de specialiteit van Getaria is, vis gebakken boven de houtskool. Het lekkerste is de tarbot die boven de houtskool gegrilld wordt. Alleen al in deze straat komen we drie restaurants tegen, waar de barbecues buiten staan en de voorbereidingen voor het diner gemaakt worden.
Dat Getaria bekend staat om zijn tarbot en al het andere lekkers wat uit de zee komt, is niet zo verwonderlijk. Bij het dorp is een van de grootste vissershavens van Baskenland te vinden. Het lager gelegen deel van het dorp, wat het oude historische deel van het schiereiland voor de kust verbindt, wordt helemaal ingenomen door pakhuizen die vol liggen met verse vis. Wil je zelf vis kopen dan is dit de goedkoopste plek om je vis te halen. Op drukke dagen wordt het terrein rondom deze fabriek gebruikt als parkeerterrein.
Net als bij de meeste dorpen aan de Baskische kust is parkeren rondom Getaria een groot probleem. Rondom het dorp zijn een paar kleine parkeerterreinen te vinden, maar op warme zomerse dagen zijn deze al vroeg op de dag gevuld. Wil je zeker weten dat je de auto kwijt kan parkeren, dan kun je het best vroeg richting Getaria rijden, maar zelfs dat is geen garantie voor een parkeerplaats plekje in de buurt van het strand.
De historische binnenstad van Getaria heeft veel weg van een Franse bastide-dorp, met een rechthoekig stratenplan. Van de historische stadsmuren is niet veel bewaard gebleven, alleen het stukje bij de Aldamartoren is bewaard gebleven. Op het hoogste punt van deze muren is nu het Elcano monument te vinden. Vanaf dit deel van de oude stadsmuren vind je een van de mooiste uitzichten over Getaria en zijn stranden. Het hart van bastide van Getaria wordt gevormd door de of San Salbador Eliza uit de veertiende eeuw, maar kreeg zijn huidige uiterlijk in de zestiende eeuw. De kerk is gebouwd in zandsteen, waardoor veel details in de loop van de eeuwen verloren zijn gegaan. Dit is nu nog steeds goed te zien bij een van de entrees. De zeshoekige toren van de kerk is een van de mooiste bouwwerken van het dorp.
We bezochten Getaria tijdens een Baskische feestdag, San Ignacio de Loyola. Achteraf gezien niet de beste dag om Getaria te bezoeken. Het dorp was overvol met toeristen, parkeerplaatsen waren en niet of nauwelijks en we moesten ons best doen een tafeltje te vinden voor de lunch. Zelfs op deze dag was een bezoek aan Getaria een prettige ervaring. We maakten een korte wandeling door het dorp, aten er heerlijk gegrilde tarbot en sloten het bezoek af met een bezoek aan het Markoba Honartza (het strand van het dorp) en namen een duik in de zee. Wil je uit eten tijdens je bezoek aan Getaria, dan doe je er goed aan om vooraf iets te reserveren.