Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Markina-Xemein

Markina-Xemein is een middelgroot dorp in Baskenland. Het dorp ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Markina-Xemein is verder bekend om de wedstrijden Pelota vasca die er gespeeld worden.

Verschillende archeologische vindplaatsen leveren het bewijs dat de omgeving van Markina-Xemein al bewoond wordt sinds het stenen tijdperk. In meerdere grotten in de omgeving van het dorp zijn tekeningen gevonden, maar ook hunebedden en bijlen. Het dorp Markina-Xemein is gesticht in de veertiende eeuw rondom de parochiekerk van Jeméin en het bijbehorende klooster. Al was er al veel eerder permanente bewoning op deze plek. Als je nu een wandeling maakt door het historische centrum van het dorp, dan is de oude stedelijke vormgeving nog goed te herkennen. Zelfs de plekken waar ooit een stadsmuur stond, zijn nu nog te zien en er zijn zelfs enkele delen bewaard gebleven. De indeling bestaat nu uit drie smalle straten en een brede straat in het midden.

Een van de mooiste gebouwen in het dorp is het palacios Sortalekua, dat nu dienstdoet als het stadhuis van Markina-Xemein. Dit paleis, is deels gebouwd op de oude stadsmuur van Markina-Xemein. Het is vooral de barokke gevel die opvalt. Het stadhuis staat op het Plaza del Camen, waar midden op een grote fontein staat. Naast dit plein staat de Conjunto monumental del Carmen, een prachtig geloofsgebouw uit de zeventiende eeuw. Andere noemenswaardige geloofsgebouwen in en rondom het dorp zijn de Klooster en kerk van La Merced, de Santa María de la Asunción de Jeméin en de San Miguel de Arretxinaga. De belangrijkste reden dat er zoveel belangrijke geloofsgebouwen in Markina-Xemein te vinden zijn, is het feit dat de Camino del Norte langs het dorp loopt. In de zomermaanden zijn er altijd wel wat pelgrims in het dorp te vinden. Deze zijn makkelijk te herkennen aan de schelp achter op hun rugzak.

Onder de inwoners van Baskenland is Markina-Xemein vooral bekend omdat het een van de plekken is waar Pelota gespeeld wordt. Dit spel, dat gespeeld wordt met twee spelers of twee teams, is een vorm van kaatsen waarbij de bal met de hand, racket of cesta tegen de muur wordt geslagen. Deze kaatsmuren worden frontón genoemd. In Markina-Xemein staat een van de belangrijkste van Baskenland, met een tribune waar honderden mensen kunnen zitten.

Hier ligt Markina-Xemein

Weersverwachting Markina-Xemein

vandaag
27° / 16°
morgen
26° / 17°
21 jul
21° / 15°
22 jul
25° / 12°
23 jul
24° / 13°
Meer weer van Markina-Xemein op klimaatinfo.nl

Meer informatie

het klimaat van Markina-Xemein
beste reistijd Baskenland