Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Teulada

Teulada is een dorp in de regio Costa Blanca. Het vormt samen met Moraira de gemeente Teulada-Moraira. In tegenstelling tot het toeristische Moraira is in Teulada het rustige Spaanse leven bewaard gebleven.

De historie van Teulada gaat ver terug. De ontdekking van een grot in Cap d’Or wijst erop dat de eerste mensen zich hier al Late Steentijd vestigden. De schatting loopt uiteen van 15.000 tot 20.000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Het dorp Teulada is echter pas veel later gesticht, te weten in 1386. In de zestiende eeuw was Teulada regelmatig het doelwit van Barbarijse zeerovers. Daarom heeft men toen verdedigingswerken aangelegd. Een overblijfsel hiervan is de uitzichttoren op het schiereilandje net boven Moraira.

Tot voor kort was landbouw veruit de belangrijkste bron van inkomsten voor Teulada-Moraira. Eind vorige eeuw nam het toerisme een enorme vlucht. Dit concentreerde zich vooral in de kustplaats Moraira. Het was zelfs zo erg dat door de grote hoeveelheid buitenlandse inwoners Moraira op een gegeven moment deels bestuurd werd door niet-Spaanse inwoners. De samengestelde gemeente Teulada-Moraira heeft het Spaanse cultuurerfgoed veilig moeten stellen.

Toeristen zie je niet veel in Teulada. De meesten zien niet meer dan de brede straat Avenida del Mediterráneo, op weg naar Moraira of omringende urbanisaties. Wie de moeite neemt om eventjes een zijstraat richting het centrum te nemen die zal een mooi rustig dorp ontdekken, waar het leven nog echt Spaans is. Op zomerdagen lijkt het ‘s middags uitgestorven in de straten. Wie echter door Teulada wandelt die zal achter de open ramen de Spaanse families horen. Als toerist zul moet je zeker een wandeling door het historische centrum maken. De vrij smalle straatjes ogen schilderachtig omdat storende elementen zoals auto’s, neonreclames en opzichtige etalages hier ontbreken. Het oude centrum van Teulada, waarin een deel van de huizen uit de 17e en 18e eeuw stamt, is bijna een oase van rust. Opvallend bouwwerk is de Iglesia de Santa Catarina. Deze kerk stamt uit de 16e eeuw. Het is een vrij sobere gotische kerk die buiten de diensten niet geopend is voor bezoekers. Een vijftig meter verderop staat de Ermita de la Divina Pastora. Dit Heiligdom is nog iets ouder dan de kerk. Naar schatting stamt deze uit de 15e eeuw.

De kans dat je andere toeristen tegenkomt is vrij klein. Zij vertoeven liever aan het strand of in de dorpen die door de reisgidsen aangeprezen worden. Een gemiste kans voor een ieder die Teulada niet bezoekt, maar dat weten ze waarschijnlijk niet.

Hier ligt Teulada

Weersverwachting Teulada

vandaag
25° / 15°
morgen
23° / 15°
18 mei
22° / 16°
19 mei
20° / 17°
20 mei
22° / 17°
Meer weer van Teulada op klimaatinfo.nl

Meer informatie