Costa Brava

Spanje

De Costa Brava is het kustgebied van Spanje dat loopt vanaf de Franse grens tot aan de populaire badplaats Blanes. Aan de Costa Brava vindt je een mix van prachtige authentieke kleine dorpjes en de meer toeristische plaatsen die voornamelijk aan de  kust te vinden zijn. Plaatsen als Tossa del Mar en Platja d’Aoro zijn typische voorbeelden van drukke toeristische vakantiebestemmingen. In deze plaatsen zal je maar weinig zien van de authentieke Catalaanse cultuur die aan die in de meer inlandse gelegen dorpen aan de Costa Brava nog steeds goed merkbaar is. Gelukkig ligt het binnenland van de Costa Brava bezaait met prachtige kleine dorpjes. In deze dorpjes is vaak wel een typisch Spaans restaurantje te vinden waar je van de lokale Spaanse heerlijkheden kan genieten. De menukaart in de meeste restaurants aan de Costa Brava wordt gedomineerd door vis maar dat is natuurlijk niet meer dan logisch.

Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell is één van de drie kustplaatsen die bij de gemeente Palafrugell behoort om verwarring te voorkomen met het zuidelijker gelegen Calella spreekt hier over Calella de Palafrugell.

Calella de Palafrugell is onderdeel van de Costa Brava en is te vinden in het noordoostelijke deel van de autonome regio Catalonië. In de zomermaanden groeit dit anders zo rustige dorp tot een waar vakantie paradijs waar je voornamelijk toeristen vind die liever niet in de grote toeristische plaatsen verblijven. Calella de Palafrugell kenmerkt zich door de mooie gedeeltelijk overdekte boulevard en de vele typische strandwoningen die hier in de rotsen gebouwd zijn.

» meer over Calella de Palafrugell

Pals

Pals is een klein dorpje in de provincie Gerona in de autonome regio Catalonië. Het dorpje is net als veel andere plaatsen in de omgeving bovenop een heuvel gebouwd. Hierdoor zie je van afstand al de schoonheid van dit dorp.

Net als veel andere plaatsen die in de buurt van de kust liggen in de Costa Brava bestaat Pals uit twee delen. Het inlandse deel met een prachtig historisch centrum en een deel wat aan de kust ligt. Dit deel heet Platja de Pals en heeft door de vele hotels en vakantiewoningen een hele andere uitstraling al het meer inlands gelegen dorp. Platja de Pals ligt tussen de twee kustplaatsen l’Estatit en Begur in. Pals is een oud dorp dat voor het eerst in de geschiedenis boeken genoemd word in de negende eeuw.

» meer over Pals

Peratallada

Peratallada is één van de best bewaard gebleven middeleeuwse dorpen in heel Spanje. Het dorp is ontstaan in de tiende eeuw na Christus nadat er hier een kasteel gebouwd. Het dorp is geheel gebouwd op rotsen.

Doordat Peratallada rond een kasteel is gebouwd ontstond hier een typisch middeleeuws centrum met smalle straatjes, poorten, bruggen en arcaden. De meeste van de historische huizen die in het dorp te vinden zijn stammen uit de twaalfde tot veertiende eeuw en verkeren allemaal nog in een uitstekende staat. Tijdens een wandeling door Peratallada waan je jezelf in lang vervlogen tijden. In de zomermaanden staan de vele bougainvillea, klimrozen en andere bloemen prachtig in bloei.

» meer over Peratallada

Púbol

Púbol is een prachtig klein dorpje aan de Costa Brava. Het dorp dank zijn naamsbekendheid voornamelijk aan het feit dat Salvador Dalí in dit dorp voor zijn muze Gala een kasteel heeft gekocht.

Púbol is samen Cadaqués en Figueres onderdeel van de Dalí driehoek aan de Costa Brava. In het kasteel in Púbol woonde Gala Dalí de muze en vrouw van Salvador Dalí. Hij verbouwde het voormalige kasteel tot een woonhuis op maat voor Gala. Zo zijn op meerdere plaatsen in het kasteel haar initialen te vinden. Dali heeft overal in het kasteel prachtige muurschilderingen aangebracht. Met name het plafond van de voormalige wapenkamer is prachtig beschilderd. Een leuk detail zijn de vele “trompe l’oeil” die overal in het kasteel en in de tuin te vinden zijn.

» meer over Púbol

Romanyá de la Selva

Romanyá de la Selva is een klein gehucht dat tot de gemeente Santa Cristina d’Aro behoort. Het gehucht dankt zijn bekendheid aan de Catalaanse schrijfster Mercé Rodoreda die tot aan haar dood in dit dorp heeft gewoond.

Romanyá de la Selva is een klein dorpje dat eigenlijk uit niets meer bestaat dan een pre-Romaanse kerk, twee restaurants en enkele huisjes. In totaal wonen er ongeveer 270 inwoners in het dorp maar als je door Romanyá de la Selva heenloopt vraag je jezelf af waar al deze mensen moeten wonen. Waarschijnlijk is bij het inwonersaantal ook de omliggende boerderijen en landerijen meegeteld.

» meer over Romanyá de la Selva

Tamariu

Tamariu is één van de drie kustplaatsen die bij de gemeente Palafrugell behoort. Tamariu is de kleinste en meest idyllische van de drie. Platja de Tamariu bestaat uit een mooi zandstrand met ervoor een kleine boulevard.

Aan deze boulevard bevinden zich enkele horeca gelegenheden waar je heerlijk in de zon van het Spaanse leven kan genieten. De kwaliteit van de meeste restaurants die aan de boulevard van Platja de Tamariu te vinden zijn is hoog en niet duur. Het dorp stelt naast de leuke boulevard en het prachtige strand niet al te veel voor maar wie heeft er meer nodig. Er is in het dorp zo goed als geen hoogbouw te vinden en veel van de bezoekers van het badplaatsje zijn Spanjaarden. Het dorp dank zijn naam aan de vele tamarisk bomen die er langs de kustlijn staan.

» meer over Tamariu