Galicië

Spanje

Galicië is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. De regio is te vinden in het uiterste noordwestelijke deel van het Iberisch schiereiland. De regio grenst in het zuiden aan Portugal en heeft verder grenzen met de regio’s Asturië en Castilië en Leon. Verder grenst de regio ook aan de Atlantische oceaan en de Golf van Biskaje. Dit deel van de Golf van Biskaje wordt ook wel de Cantabrische zee genoemd. Het zuidoostelijke deel van de regio wordt gevormd door een hooggebergte met pieken boven de 2.000 meter.
De hoofdstad van de regio is Santiago de Compostella. Deze stad is wereldberoemd als bedevaartsoord. Vanuit heel Europa lopen en pelgrimsroutes naar deze bijzondere stad. Andere grote steden in de regio zijn A Coruña, Lugo Ourense en pontevedra. Naast deze mooie steden zijn er in Galicië bijzonder veel mooie dorpen en prachtige kustplaatsen te vinden. Een groot deel van deze dorpen hebben door de eeuwen heen hun eigen karakter en identiteit weten te behouden. De mooiste dorpen in Galicië hebben we voor je verzameld.

Cedeira

Cedeira is een klein dorpje in het noordelijke deel van de provincie La Coruña. Het dorp ligt in het noorden van de Rias Altas het kustgebied van de regio Galicië. Het is een relatief groot dorp met ongeveer 7.000 inwoners.

Ceidera is al een oud dorp dat voor het eerste genoemd wordt in de geschiedenis boeken in 1423 maar hoogstwaarschijnlijk al veel ouder is. Een oude legende over het dorp zegt dat de inwoners van het dorp afstammen van de vissen en de walvissen. Omdat het anders niet mogelijk zou kunnen zijn om dit als een bewoonbare plaats te kunnen zien. De ruige kust en de grillige heuvel rondom Ceidera zorgen er vandaag de dag voor dat veel toeristen naar dit deel van de Rias Altas trekken. Aan de ene kant om te kunnen genieten van een zon, zee en strand vakantie maar ook om te wandelen en de indrukwekkende vergezichten met eigen ogen te zien.

» meer over Cedeira

Malpica de Bergantiños

Malpica de Bergantiños is een dorp en gemeente in de Provincie la Coruna in het noordwestelijke deel van Spanje. Het dorp is te vinden in de Regio Galicië. Het dorp en de gemeente maakt deel uit van de Costa de Morte.

Malpica de Bergantiños is al een oud dorp dat al in de dertiende eeuw onder de leiding stond van de bisschop van Santiago de Compostella. Later zou het dorp en zijn omgeving onderdeel worden van het graafschap Monterrey. In de zeventiende eeuw bloeide de economie van het dorp op door de walvisvangst. In samenwerking met andere vissers uit de regio werden er rondom Malpica de Bergantiños behoorlijk wat walvissen gevangen. Dvisvangst, het zouten en verwerken van de vissen is nog steeds de belangrijkste vorm van inkomsten van het dorp. Het dorp is in bezit van de belangrijkste vissershaven van Galicië.

» meer over Malpica de Bergantiños

Muros

Het dorpje Muros ligt verscholen aan de voet van de Monte Louro. Het middeleeuwse dorp ligt op de linkeroever van de Ria de Muros e Noia, in het westelijke deel van de regio Galicië.

Het dorpje Muros is gesticht in de middeleeuwen en heeft sindsdien nog niet al te veel veranderingen ondergaan. Een wandeling door het dorp neemt je mee op een reis door de tijd. Het is een stil dorp dat maar door weinig toeristen wordt aangedaan. De weinige toeristen die in het dorp komen, verblijven vaak in de jachthaven van het dorp. Muros wordt gezien als een van de mooiste haventjes aan de Costa de Morte. Samen met de dorpen Noia en Porto de Son, vormt Muros de belangrijkste plaatsen aan de Ria de Muros e Noia.

 

» meer over Muros

Muxia

Muxia is een beroemde bedevaartsplaats in het westelijke deel van de provincie A Coruña in de autonome regio Galicia. Vanaf Santiago de Compostella komen er veel pelgrims naar het dorp gelopen.

Het dorp Muxia maakt deel uit van de Costa da Morte. Deze dodelijke kust loopt van de dorpen Muros naar Malpica. Deze kust dankt zijn bijnaam aan de grillige kust en de vele rosten die direct voor de kust liggen. In het verleden hebben deze rotsen behoorlijk wat levens geëist. Cabo Finisterra, een granietheuvel van ongeveer 600 meter hoog, is onderdeel van deze kuststrook. De Romeinen dachten dat dit het meest westelijke gelegen deel van het Europese vaste land was, oftewel het einde van de wereld. Ondanks dat dit niet het meest westelijke deel is, heeft de kaap altijd deze bijnaam gehouden.

» meer over Muxia