Gran Canaria

Spanje

Het eiland Gran Canaria is één van de Canarische Eilanden. Gran Canaria wordt vooral bezocht vanwege het aangename tropische klimaat. Het gros van de toeristen verblijft dan ook in één van de vele badplaatsen die je vooral aan de zonnige zuidkust van het eiland aantreft. Gran Canaria heeft voor wie daar oog voor heeft echter zoveel meer te bieden. Het vulkanische landschap vormt ene prachtige basis voor mooie wandelingen. Wie dat wil die kan zelfs in een heuse krater afdalen. Verder zijn er op het eiland ook een aantal mooie dorpen te vinden. Vaak moet je daarvoor het binnenland van Gran Canaria in trekken, maar ook aan de kust zijn er wel enkele mooie plaatsen te vinden. Een mooi voorbeeld daarvan is de badplaats Puerto de Mogan, maar ook het in het noordwesten gelegen vissersdorp Puerto de las Nieves.

Op de website www.allesovergrancanaria.nl vind je meer informatie over Gran Canaria en twintigtal plaatsen op Gran Canaria.

Gáldar

Als je het hebt over de mooiste dorpen van Gran Canaria dan mag Gáldar absoluut niet ontbreken.  Gáldar ligt aan de noordkant van het eiland en is één van de meest authentieke dorpen van Gran Canaria.

Op de plek waar tegenwoordig Gáldar te vinden is was al duizenden jaren geleden sprake van bewoning. Dat is bewezen door de vondst van grotschilderingen in de Cueva Pintada. Deze beschilderde grot is nu omgetoverd tot een goed afgeschermd museum in het hart van Cueva Pintada. Graag hadden we laten zien hoe de grotschilderingen eruit zien, maar op het moment dat wij er waren was er in ieder geval een verbod om te fotograferen. Ook zonder flits. Tijdens het bezoek aan de archeologische vindplaats krijg je door middel van video ook te zien hoe het leven hier zo’n tweeduizend jaar geleden eruit gezien moet hebben.

» meer over Gáldar

Puerto de Mogán

Massatoerisme heeft soms ook een mooi gezicht. Tussen alle toeristische dorpen aan de zuidkust van Gran Canaria staat één dorp dat behalve toeristisch ook mooi is: Puerto de Mogán.

Puerto de Mogán is de meest westelijke badplaats van Costa Canaria; de toeristische kuststrook in het zuiden van Gran Canaria. Hoewel de naam je zou doen vermoeden dat het dorp bij Mogán ligt, is dat niet het geval. Mogán ligt een kilometer of acht landinwaarts. Puerto de Mogán bestaat uit drie stukken. Ten eerste is er het prachtige gouden zandstrand dat beschut in een baai ligt. Langs het strand ligt ene kleine boulevard met terrasjes en barretjes. Vanwege de beschutte ligging is het strand ideaal voor gezinnen met kinderen. Golfslag is er amper en door de zuidelijke ligging op Gran Canaria is Puerto de Mogán erg zonnig.

» meer over Puerto de Mogán

Puerto de las Nieves

Op Gran Canaria zijn er veel plekken waar je heerlijke visgerechten kunt eten. Dé plek voor vis- en schaaldieren vind je in het noordwesten van het eiland. Dat is het vissersdorp Puerto de las Nieves.

Het rustige dorpje ligt in het noordwesten van Gran Canaria en is daardoor het verst mogelijk verwijderd van het massatoerisme op het eiland. Vanaf Playa del Inglés en Maspalomas ben je met een auto minimaal een uur onderweg totdat je Puerto de las Nieves bereikt. Wil je dwars over het eiland rijden dan ben je zelfs 2,5 uur kwijt. Dat komt door de vele bochten en hoogteverschillen die er dan op je pad liggen. Toch is Puerto de las Nieves wel een toeristisch dorp. Hier zijn het echter niet de ingevlogen toeristen uit Engeland, Duitsland en de lage landen die massaal in Puerto de las Nieves verblijven. Nee, hier zijn het vooral locals die bijvoorbeeld vanaf Las Palmas naar Puerto de las Nieves komen om van de heerlijke visgerechten en de gezellige sfeer te genieten.

» meer over Puerto de las Nieves

Teror

Volgens de meeste reisgidsen is Teror het mooiste dorp van Gran Canaria. Aangezien het geen wedstrijd is zullen wij hier geen uitspraak over doen, maar dat Teror een plekje verdient tussen de mooiste dorpjes van Gran Canaria is een absoluut feit.

Teror is vooral bekend omdat hier Maria, moeder van Jezus, verschenen zou zijn op een tak van een pijnboom. Dat was op 8 september 1481. De betreffende pijnboom is inmiddels al uit het straatbeeld verdwenen. Teror is hierdoor wel veranderd in een bedevaartsoort. In de basiliek van Teror vind je het beeld van Virgen del Pino. Dit beeld is gemaakt in het jaar van de verschijning van Maria. Eens per jaar, op 8 september, wordt het Fiesta de la Virgen del Pino gevierd waarin dit beeld centraal staat. Grote aantallen bedevaartgangers komen dan speciaal voor deze viering naar Teror.

» meer over Teror