Gran Canaria

Spanje

Het eiland Gran Canaria is één van de Canarische Eilanden. Gran Canaria wordt vooral bezocht vanwege het aangename tropische klimaat. Het gros van de toeristen verblijft dan ook in één van de vele badplaatsen die je vooral aan de zonnige zuidkust van het eiland aantreft. Gran Canaria heeft voor wie daar oog voor heeft echter zoveel meer te bieden. Het vulkanische landschap vormt ene prachtige basis voor mooie wandelingen. Wie dat wil die kan zelfs in een heuse krater afdalen. Verder zijn er op het eiland ook een aantal mooie dorpen te vinden. Vaak moet je daarvoor het binnenland van Gran Canaria in trekken, maar ook aan de kust zijn er wel enkele mooie plaatsen te vinden. Een mooi voorbeeld daarvan is de badplaats Puerto de Mogan, maar ook het in het noordwesten gelegen vissersdorp Puerto de las Nieves.

Je kunt de verschillende pittoreske dorpen op Gran Canaria op verschillende manieren bezoeken. Het busnetwerk zorgt ervoor dat je de dorpen gewoon met het openbaar vervoer kunt bereiken. Daarnaast zijn er verschillende excursies waarbij een bezoek aan de mooie dorpen opgenomen is in het programma. De meest ideale manier om de mooiste dorpen van Gran Canaria te bezoeken is volgens ons een huurauto, die je simpel online via Sunny Cars kunt reserveren. Je kunt dan alles in je eigen tempo doen en staat niet tegelijkertijd met tientallen andere toeristen op een prachtig plein of in een sfeervol straatje. De website in12uur.nl laat verschillende mooie autoroutes op Gran Canaria zien, waarbij je een deel van het eiland in pakweg twaalf uur tijd ontdekt.

Op de website www.allesovergrancanaria.nl vind je meer informatie over Gran Canaria en twintigtal plaatsen op Gran Canaria.

Agüimes

Het in het oosten van Gran Canaria gelegen Agüimes is recent door een vooraanstaande Spaanse krant uitgeroepen tot de mooiste plaats om in de zomer te verblijven op de gehele Canarische Eilanden.

Wij begrijpen wel waarom Agüimes met maar liefst 38,2% van de stemmen deze titel behaalde. Zodra je vanaf snelweg GC-1 het binnenland inrijdt, kom je in een andere wereld terecht. Agüimes is daarbij het eerste plaatsje dat echt de moeite waard is. Agüimes werd al in 1491 gesticht door de Spanjaarden. De oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria, de Gaunchen, woonden toen nog in grotwoningen, onder andere in de buurt van Agüimes. De ligging van Agüimes zorgde ervoor dat dit een geliefde plek werd om te wonen. Al snel ontstond er een mooie dorpskern, die tot heden ten dage de grote magneet vormt om bezoekers naar Agüimes te lokken.

» meer over Agüimes

Fataga

Het lieflijke bergdorp Fataga combineert twee elementen met elkaar: huizen die gebouwd zijn in de voor Gran Canaria typerende bouwstijl, gelegen op een plek die op z’n zachtst gezegd bekoorlijk genoemd mag worden.

Op het eiland Gran Canaria zul je verschillende vormen van lokale architectuur tegenkomen. Iets wat typisch voor het eiland is, is de combinatie van witte wanden met oranjerode pannendaken. Kenmerkend voor Fataga is dat vrijwel alle panden aan dit beeld voldoen. Het dorpsgezicht van Fataga wordt gezien als een voortreffelijk voorbeeld van hoe een dorp op Gran Canaria er uit hoort te zien. Het is niet voor niets dat Fataga dankzij zijn uiterlijk op de nominatie staat om op de werelderfgoedlijst terecht te komen. Het contrast met de groene omgeving (Fataga ligt in de Vallei van de Duizend Palmen) zorgt voor een prachtig plaatje.

» meer over Fataga

Firgas

Eerlijk gezegd hebben we even getwijfeld of we Firgas een plekje moesten geven tussen de mooiste dorpen op Gran Canaria. Het unieke karakter van de Paseo de Gran Canaria en de Paseo de Canarias heeft de doorslag gegeven.

De uitzichten op de noordkant van het eiland Gran Canaria, inclusief zicht op de Atlantische Oceaan, hebben de doorslag gegeven.

Firgas is een rustig dorpje dat in het noordelijke deel van Gran Canaria ligt. Firgas is te bereiken via de kronkelige en vrij bochtige GC-75. Als het droog is tenminste, want bij regen wordt deze weg als te gevaarlijk gezien. Dan is de GC-30 de manier om Firgas te bereiken. Dankzij de geografische ligging wordt Firgas niet overspoeld met toeristen. Het dorp ligt buiten het bereik van de de veel gereden excursieroutes over het eiland. Toch zijn er toeristen die speciaal naar Firgas komen. Dat doen ze vanwege de Paseo de Gran Canaria en de Paseo de Canarias. Deze twee bezienswaardigheden liggen in het verlengde van elkaar, binnen een voetgangersgebied waar je vanaf het terras kunt genieten van een koel drankje met een bijbehorende tapa.

» meer over Firgas

Gáldar

Als je het hebt over de mooiste dorpen van Gran Canaria dan mag Gáldar absoluut niet ontbreken.  Gáldar ligt aan de noordkant van het eiland en is één van de meest authentieke dorpen van Gran Canaria.

Op de plek waar tegenwoordig Gáldar te vinden is was al duizenden jaren geleden sprake van bewoning. Dat is bewezen door de vondst van grotschilderingen in de Cueva Pintada. Deze beschilderde grot is nu omgetoverd tot een goed afgeschermd museum in het hart van Cueva Pintada. Graag hadden we laten zien hoe de grotschilderingen eruit zien, maar op het moment dat wij er waren was er in ieder geval een verbod om te fotograferen. Ook zonder flits. Tijdens het bezoek aan de archeologische vindplaats krijg je door middel van video ook te zien hoe het leven hier zo’n tweeduizend jaar geleden eruit gezien moet hebben.

» meer over Gáldar

Puerto de Mogán

Massatoerisme heeft soms ook een mooi gezicht. Tussen alle toeristische dorpen aan de zuidkust van Gran Canaria staat één dorp dat behalve toeristisch ook mooi is: Puerto de Mogán.

Puerto de Mogán is de meest westelijke badplaats van Costa Canaria; de toeristische kuststrook in het zuiden van Gran Canaria. Hoewel de naam je zou doen vermoeden dat het dorp bij Mogán ligt, is dat niet het geval. Mogán ligt een kilometer of acht landinwaarts. Puerto de Mogán bestaat uit drie stukken. Ten eerste is er het prachtige gouden zandstrand dat beschut in een baai ligt. Langs het strand ligt ene kleine boulevard met terrasjes en barretjes. Vanwege de beschutte ligging is het strand ideaal voor gezinnen met kinderen. Golfslag is er amper en door de zuidelijke ligging op Gran Canaria is Puerto de Mogán erg zonnig.

» meer over Puerto de Mogán

Puerto de las Nieves

Op Gran Canaria zijn er veel plekken waar je heerlijke visgerechten kunt eten. Dé plek voor vis- en schaaldieren vind je in het noordwesten van het eiland. Dat is het vissersdorp Puerto de las Nieves.

Het rustige dorpje ligt in het noordwesten van Gran Canaria en is daardoor het verst mogelijk verwijderd van het massatoerisme op het eiland. Vanaf Playa del Inglés en Maspalomas ben je met een auto minimaal een uur onderweg totdat je Puerto de las Nieves bereikt. Wil je dwars over het eiland rijden dan ben je zelfs 2,5 uur kwijt. Dat komt door de vele bochten en hoogteverschillen die er dan op je pad liggen. Toch is Puerto de las Nieves wel een toeristisch dorp. Hier zijn het echter niet de ingevlogen toeristen uit Engeland, Duitsland en de lage landen die massaal in Puerto de las Nieves verblijven. Nee, hier zijn het vooral locals die bijvoorbeeld vanaf Las Palmas naar Puerto de las Nieves komen om van de heerlijke visgerechten en de gezellige sfeer te genieten.

» meer over Puerto de las Nieves

Tejeda

Als je ons vraagt wat het mooiste dorp van Gran Canaria is, dan dingt het centraal op het eiland gelegen Tejeda zeker mee om deze titel. Dit bergdorp is in alle opzichten een plaatje om te zien.

Het begint al zodra je Tejeda begint te naderen. De meeste toeristen doen dat vanuit zuidelijke richting, via de schitterende autoroute GC-60. Nadat je de Roque Nublo en Roque Bentaya gepasseerd bent, zie je ineens een dorp in een vallei opdoemen. Alleen al op basis van de overweldigend mooie omgeving zou Tejeda een plekje binnen de mooiste dorpjes op Gran Canaria verdienen. De echte schoonheid ontdek je nadat je de auto (of bus) verlaten hebt en al wandelend het dorp gaat verkennen.

» meer over Tejeda

Teror

Volgens de meeste reisgidsen is Teror het mooiste dorp van Gran Canaria. Aangezien het geen wedstrijd is zullen wij hier geen uitspraak over doen, maar dat Teror een plekje verdient tussen de mooiste dorpjes van Gran Canaria is een absoluut feit.

Teror is vooral bekend omdat hier Maria, moeder van Jezus, verschenen zou zijn op een tak van een pijnboom. Dat was op 8 september 1481. De betreffende pijnboom is inmiddels al uit het straatbeeld verdwenen. Teror is hierdoor wel veranderd in een bedevaartsoort. In de basiliek van Teror vind je het beeld van Virgen del Pino. Dit beeld is gemaakt in het jaar van de verschijning van Maria. Eens per jaar, op 8 september, wordt het Fiesta de la Virgen del Pino gevierd waarin dit beeld centraal staat. Grote aantallen bedevaartgangers komen dan speciaal voor deze viering naar Teror.

» meer over Teror