Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Antalya

Mooiste dorpjes van Antalya

De provincie Antalya ligt aan de zuidelijke kust van Turkije. Het behoort tot de drukst bezochte provincies van het land. Dat komt vooral omdat Antalya in het hart van de Turkse Rivièra ligt. De vele stranden en hotels hebben een enorme aantrekkingskracht op de toeristen. Deze komen hier vooral om te genieten van het warme zeewater, de zon en de overwegend zomerse temperaturen die hier tijdens de lange zomer heersen. Door het toerisme zie je helaas wel dat een aantal authentieke (vissers)dorpen en steden in de provincie getransformeerd zijn tot een toeristenbolwerk of dat ze op dit moment bezig zijn met dit proces.

Het aantal dorpen dat op een ’to visit’-lijst zal komen te staan is daarom niet zo groot in Antalya. Wie echter goed zoekt die zal zeker nog wel wat dorpen aantreffen die de moeite waard zijn. Een voordeel dat de provincie Antalya heeft is dat Grieken, Romeinen en andere volkeren die hier geleefd hebben hun sporen achtergelaten hebben in de streek.

Aspendos

Antalya

Aspendos is een gehucht dat enkele kilometers landinwaarts ligt. Aspendos is daarnaast ook een historische stad uit de oudheid, waar in de zomermaanden bussen vol toeristen op af komen.

Rond de tiende eeuw voor Christus stichtten de Grieken het antieke Aspendos. Het was op dat moment één van de belangrijke steden in het toenmalige Pamfylië. Zo’n duizend tot twaalfhonderd jaar later, toen de Romeinen heersten over dit gebied en de stad Aspendos, werden er allerlei bouwwerken weggezet die tegenwoordig nog te bewonderen zijn in het antieke Aspendos.

Pas vele eeuwen later, vermoedelijk pas in de twintigste eeuw na Christus, is er een tweede Aspendos ontstaan. Dit dorp ligt ten westen van het oude Aspendos.

Kadriye

Antalya

De reden dat Kadriye als één van de mooiste dorpen van provincie Antalya genoemd wordt zegt eerlijk gezegd meer over de andere dorpen dan over Kadriye. Het dorp springt er uit door het kleurgebruik in de straten.

Bij onze zoektocht naar mooie dorpen in het kustgebied tussen Antalya en Alanya werden we alleen maar geconfronteerd met plaatsen die uitgegroeid zijn tot toeristenoorden of dorpen die absoluut geen schoonheidsprijs verdienen. Het lijkt wel alsof iedere plaats in deze kuststrook maar drie dingen te bieden heeft: all inclusive hotels, stranden en winkels. Het zijn vooral winkels waar namaakgoederen aangebonden worden. Om aandacht van de toeristen te trekken hebben deze winkels meestal schreeuwerige reclameborden en een enorme uitstalling van hun waren aan de buitenkant van hun winkelpand. Kadriye onderscheidt zich van deze plaatsen in één opzicht: de panden en de hoofdstraat.