Weersverwachting Aspendos

vandaag
27° / 21°
morgen
34° / 22°
24 jun
37° / 23°
25 jun
40° / 26°
26 jun
41° / 27°

Aspendos

Waar ligt Aspendos?

Externe links

Het nieuwe Aspendos is eigenlijk niet meer dan een gehucht waar de toeristen zorgen voor wat levendigheid. Dat komt omdat een belangrijk stuk van het oude Romeinse aquaduct aan de noordkant van het dorp staat. Dit hoge stuk bouwwerk geeft Aspendos meteen een heel ander uiterlijk. Je ziet dit pas goed als je vanaf de acropolisheuvel van de antieke stad richting het hedendaagse Aspendos kijkt.

In het nieuwe Aspendos zie je wat oude houten huizen. In het dorpje staat een moskee die zorgt voor een mooi contrast met de Romeinse overblijfselen. Als je het dorp bezoekt dan zul je zien dat de meeste inwoners zich verzamelt hebben rondom de poort die in het aquaduct zit. Hier zie je vooral vrouwelijke dorpelingen allerlei koopwaar aanbieden.

Tegen betaling kun je het terrein op waar de restanten van de oude stad staan. As je de kans hebt moet je dit zeker doen. De paden zijn door de vele losse stenen best hobbelig. Let daarop als je je schoenen kiest voor een uitstapje naar Aspendos. Er zijn op het hele terrein twee dingen die je absoluut niet over mag slaan: het uitzicht op het aquaduct (en het dorp) en het oude Romeinse theater. Dit theater is zo goed intact dat er nog steeds plaats is voor meer dan vijftienduizend toeschouwers.

Wil je Aspendos met eigen ogen aanschouwen? Er zijn georganiseerde excursies vanuit verschillende plekken naar Aspendos. Het enige wat je moet doen is naar Turkije vliegen. O ja, houd er wel rekening dat er een visum benodigd is voor Turkije. Zonder die toestemming kom je Turkije niet binnen.

Foto's van Aspendos