Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aspendos

Aspendos is een gehucht dat enkele kilometers landinwaarts ligt. Aspendos is daarnaast ook een historische stad uit de oudheid, waar in de zomermaanden bussen vol toeristen op af komen.

Rond de tiende eeuw voor Christus stichtten de Grieken het antieke Aspendos. Het was op dat moment één van de belangrijke steden in het toenmalige Pamfylië. Zo’n duizend tot twaalfhonderd jaar later, toen de Romeinen heersten over dit gebied en de stad Aspendos, werden er allerlei bouwwerken weggezet die tegenwoordig nog te bewonderen zijn in het antieke Aspendos.

Pas vele eeuwen later, vermoedelijk pas in de twintigste eeuw na Christus, is er een tweede Aspendos ontstaan. Dit dorp ligt ten westen van het oude Aspendos.

Het nieuwe Aspendos is eigenlijk niet meer dan een gehucht waar de toeristen zorgen voor wat levendigheid. Dat komt omdat een belangrijk stuk van het oude Romeinse aquaduct aan de noordkant van het dorp staat. Dit hoge stuk bouwwerk geeft Aspendos meteen een heel ander uiterlijk. Je ziet dit pas goed als je vanaf de acropolisheuvel van de antieke stad richting het hedendaagse Aspendos kijkt.

In het nieuwe Aspendos zie je wat oude houten huizen. In het dorpje staat een moskee die zorgt voor een mooi contrast met de Romeinse overblijfselen. Als je het dorp bezoekt dan zul je zien dat de meeste inwoners zich verzamelt hebben rondom de poort die in het aquaduct zit. Hier zie je vooral vrouwelijke dorpelingen allerlei koopwaar aanbieden.

Tegen betaling kun je het terrein op waar de restanten van de oude stad staan. As je de kans hebt moet je dit zeker doen. De paden zijn door de vele losse stenen best hobbelig. Let daarop als je je schoenen kiest voor een uitstapje naar Aspendos. Er zijn op het hele terrein twee dingen die je absoluut niet over mag slaan: het uitzicht op het aquaduct (en het dorp) en het oude Romeinse theater. Dit theater is zo goed intact dat er nog steeds plaats is voor meer dan vijftienduizend toeschouwers.

Wil je Aspendos met eigen ogen aanschouwen? Er zijn georganiseerde excursies vanuit verschillende plekken naar Aspendos. 

Hier ligt Aspendos

Weersverwachting Aspendos

vandaag
22° / 14°
morgen
15° / 12°
7 dec
17° / 12°
8 dec
15° / 12°
9 dec
17° / 11°
Meer weer van Aspendos op klimaatinfo.nl

Meer informatie