De Amerikaanse staat Arizona is de 48e staat die aan de Verenigde Staten toegevoegd is. Dit geschiedde in 1912. Tot die tijd is Arizona jarenlang in handen geweest van Spanje, waarna het begin negentiende eeuw onderdeel werd van Mexico. De VS kochten Arizona van Mexico en pas decennia na de aankoop werd Arizona formeel onderdeel van de Verenigde Staten van Amerika.

Arizona staat vooral bekend vanwege de natuurgebieden. Verwacht hier geen groene bossen of natuurparken, maar juist veel woestijnlandschap dat doorsneden wordt door de Grand Canyon. Hiermee heeft Arizona één van de populairste nationale parken van het land binnen haar staatsgrenzen. In het zuidoosten van Arizona liggen flinke bergen, die een uitloper zijn van de Rocky Mountains. Hierdoor is er wat betreft landschap en klimaat een leuk contrast ontstaan.

Arizona telt een aantal dorpen die de moeite waard zijn, zoals bijvoorbeeld aan de historische Route 66 die de staat doorkruist.

Kingman

Het plaatsje Kingman is ooit ontstaan vanwege de ligging aan een drukke verkeersroute door Arizona, die later onderdeel is geworden van de historische Route 66.

Tegenwoordig is de oorspronkelijke Route 66 grotendeels verdwenen. Moderne snelwegen die vaak 4, 6 of nog meer rijbanen tellen hebben de rol overgenomen die Route 66 ooit vervulde. Route 66 was een autoroute van maar liefst 3945 kilometer lengte die eerst van Los Angeles en later vanuit Santa Monica naar Chicago liep. De autoweg die California met Illinois verbond was bijna zestig jaar lang een van de belangrijkste autowegen die door Amerika liep. Tegenwoordig zijn er een aantal stukken die bewaard zijn gebleven. De rest is vervangen door de snelwegen US55, US44 en US15. In Arizona kun je nog een stuk van de oude Route 66 rijden. Dit stuk weg ligt tussen Kingman en Seligman en is historisch erfgoed.

» meer over Kingman

Williams

Op het moment dat je Williams binnenrijdt waan je je jaren teruggeworpen in de tijd. Het comboystadje ademt de sfeer uit van lang geleden, toen bezoekers nog te paard naar Williams kwamen.

Hoewel men het heeft over een cowboystadje, is Williams naar hedendaagse maatstaven een dorp. Het plaatsje telt iets meer dan drieduizend inwoners en bestaat eigenlijk uit een dubbele hoofdstraat met verschillende zijstraten. De eerste woningen werden in 1881 gebouwd en sinds 1901 is Williams erkend als officiële plaats. De naam is een verwijzing naar ‘Mountain Man’ en handelaar William ‘Old Bill’ Williams, die hier regelmatig verbleef in de beginjaren. Een monument ter ere van Bil Williams is tegenwoordig nog te bewonderen in Monument Park aan de westelijke kant van Williams.

» meer over Williams