Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Leavenworth

Op het moment dat je het dorp Leavenworth binnenrijdt, waan je je ergens in een plaatsje dat gelegen is in de Beierse bergen. Je bent echter gewoon in Amerika.

Bijna alles in Leavenworth doet je aan Duitsland of Oostenrijk denken. De bergen geven je het gevoel dat je ergens in de Beierse Alpen bent en de bouwstijl van de meeste panden past veel beter in het centrale deel van Europa dan in de Amerikaanse staat Washington. Schuine daken met soms een enorme oversteek, veel hout in de exterieurs en typisch Duitse uithangborden maken zetten menig bezoeker op het verkeerde been. Zeker omdat je hier schnitzels en braadworst eet, Duitse bieren kunt drinken en pretzels veelvuldig als snack geserveerd worden. Als het winter is wordt dit effect nog versterkt, want de sneeuw zorgt er dan voor dat je je in een wintersportplaats in de Alpen waant.

Natuurlijk wilden wij graag weten waarom een plaats midden in het Cascadegebergte zo Duits lijkt. Zou het door Duitsers gesticht zijn die generatie op generatie hun eigen identiteit wilden blijven behouden? Nee, dat blijkt dus niet zo te zijn. Het is een pure marketingtruc om toeristen naar Leavenworth te trekken. Er blijkt niets authentieks in te zitten, wat Amerikanen overigens niet geheel vreemd is. Leavenworth is in het jaar 1906 gesticht. Dat is 13 jaar nadat de spoorlijn door Washington gereed was. Het kleine houthakkersdorpje werd ineens belangrijk omdat het hoofdkantoor van de Great Northern Railway hier gevestigd werd. In de jaren twintig van de vorige eeuw verhuisde het spoorbedrijf naar Wenatchee, wat een enorme economische impact had op Leavenworth. Het openen van US Highway 2 in 1946 had amper een positief effect op de ontwikkeling van Leavenworth. Het dorp speelde slechts een marginale rol langs de Scenic Highway 2.

In 1962 werd Project LIFE (Leavenworth Improvement For Everyone) in het leven geroepen. Het leidde tot het transformeren van Leavenworth tot een dorp dat geheel in Beierse stijl gebouwd zou moeten zijn. Bestaande gebouwen werden verbouwd en bij het wegzetten van nieuwe hotels werd de typisch Beierse bouwstijl gehanteerd. Het gewenste succes volgde. Het ongeveer tweeduizend zielen tellende dorp ontvangt in het hoogseizoen soms meer toeristen dan dat er inwoners zijn. Een hoogtepunt is het jaarlijkse Oktoberfest dat in het najaar in Leavenworth gevierd wordt. Dit is een hele happening waar locals maar ook mensen van over heel de wereld op af komen.

Hier ligt Leavenworth

Weersverwachting Leavenworth

vandaag
21° / 4°
morgen
18° / 7°
25 apr
15° / 6°
26 apr
16° / 6°
27 apr
17° / 6°
Meer weer van Leavenworth op klimaatinfo.nl

Meer informatie