Centraal Zwitserland

Zwitserland

Centraal Zwitserland kenmerkt zich door de hoge pieken van de Alpen en de bergpassen die er door heen lopen of de tunnels die er onderdoor gaan. Maar liefst 4 alpenpassen brengen je over de bergen heen. Voor velen is het een doorgaansgebied om van en naar Zuid en Noord Europa te reizen. Het is echter ook een prachtig natuurgebied met bijzondere uitzichten. Er is het prachtige meer van Luzern. Rondom dit meer zijn diverse bezienswaardigheden en mooie dorpjes die hier in de buurt liggen. Ook de stad Luzern zelf is erg mooi en kent vele sfeervolle plaatjes. Naast de vele bezienswaardigheden is het ook een regio waar na hartenlust gewandeld kan worden. Er zijn duizenden mooie wandelroutes met iedere weer een nieuwe adembenemend uitzicht. Of je nu uitkijkt over de adembenemende besneeuwde toppen van de Alpen, of een prachtige groene weide met koeien die gezellig langsklingelen, of wat dacht je van vele tientallen sprookjesachtige dorpjes. Centraal Zwitserland is een regio om niet aan voorbij te gaan.

Andermatt

Wie richting de Gotthardtunnel gaat komt dit plaatsje vast tegen op de borden. Hoog in de bergen boven de tunnel ligt dit kleine plaatsje. Een typisch Zwitsers dorp in de bergen van Centraal Zwitserland.

Andermatt is een klein dorp gelegen in het Zwitserse kanton Uri. Andermatt is een kruispunt van wegen voor wie over een van de passen de Alpen overgaat. Via Andermatt leiden er wegen door de Gotthardpas, de Oberalppas en de Furkapass. Vroeger kwam al het verkeer wat door de Alpen wilden door het dorp, maar sinds de komst van de Gotthardtunnel is dit niet meer nodig. Voor het treinverkeer is het nog steeds een belangrijk knooppunt. Treinen door de Alpen komen vaak langs Andermatt. Door het dorpje stroomt de rivier de Furkareuss. In de wintermaanden is het dorpje geliefd bij wintersporters. In de zomermaanden zie je er veel motorrijders en mensen in prachtige oude auto’s die mooie ritten willen maken en is het dorp populair bij wandelaars.

» meer over Andermatt